Skywalk Dortmund

Skywalk Dortmund

Az egykori PHOENIX West területén lévő Skywalk Dortmund népszerű kiránduló program, a 26 m magasan lévő kilátó platformot 99 lépcső megmászásával lehet megközelíteni. Nyilvános túra keretében a kilátó és az egykori nagyolvasztó is látogatható. A komplexum Dortmundi Főpályaudvartól az U41-es metróval érhető el.

A Skywalk Dortmund látnivalói

A PHOENIX West múltja és jelene

Az egykori PHOENIX West ipari területe minden évszakban és minden napszakban varázslatos élményt nyújt, de egyre többen választják a nagy igen kimondásának helyszínéül esküvőre is. A nagyolvasztómű Európa egyik legjelentősebb vasműve volt, amelyet a leszerelése után – a telephelyet és a mellette lévő salakdombokat is – kereskedelmi és helyi üdülőterületté alakították át. A kilátó az egykori régi megemelt nagyolvasztó gázcsövön létesült, amely keletről nyugati irányba fut. Dortmund legújabb koncertterme a Warsteiner Music Hall közeléből indul, és az egykori nagyolvasztónál a Hörde kerületben ér véget. A létesítmény a város egyik legjelentősebb, legimpozánsabb ipari emlékműve.

Skywalk, és a nagyolvasztó

Az acélplatformok a vezeték felett helyezkednek el, és a város legjobb látnivalóira nyílik panoráma, a stadionra, a Bergmann Sörgyárra, a vele szemközt lévő Flórian toronyra.

A látogatók nemcsak a kilátó platformra, hanem a kilátó végén lévő 65 m magasan lévő régi nyugati 5-ös nagyolvasztó tetejére is felmehetnek, ide kizárólag lépcső visz fel. A nagyolvasztóban 1854-ben csapoltak először, az utolsó csapolás pedig 1992-ben történt. A gyár életében még a működése idején is számos tulajdonos váltás volt (pl. a Thyssen). A komplexum jelenleg a World of Walas csoport tulajdonába áll, népszerű fotó és filmhelyszín, különösen bűnügyi helyszínekben tűnik fel.

Skywalk Dortmund

Megközelítése

Hochofenstrasse/Konrad-Zuse strasse Dortmund

A komplexum tömegközlekedéssel a Dortmundi Főpályaudvartól az U41-es metróval közelíthető meg.

Skywalk túra

Különböző túralehetőségekre – Naplementés túra, Nagyolvasztó + Skywalk túra, Korai, és késői műszak a Phoenix Westben + Skywalk túra – van lehetőség.

Jegyek itt https://www.westticket.de/meineheimatruhr-touren-13989/?q=EventHostID%3a(22689+OR+137539)+AND+eventKeywords%3a(%22Skywalk%22)&pageId=13989 vásárolhatók.

Tippek a Skywalk látogatásához

A nyilvános túrákra egyszeri belépőjegy váltható. A túra a Warsteiner Music Halltól indul (Phoenixplatz 4. am Hüttenmann), és kb. 2 órás időtartamú. De csoportos időpontfoglalás keretében is bejárható. Mivel a létesítményben sem lift, (sem WC) nem áll rendelkezésre, célszerű a túrához megfelelő ruházattal és lábbelivel készülni. Az erős napfény miatt ajánlott napvédelemről gondoskodni.

VRR kombinált jegy

A nyilvános túrákra VRR kombinált jegy vásárolható, amely magában foglalja a szállítóeszközzel való oda-vissza utazást, és a belépőjegyet.

Látnivalók a közelben

Messziről és a kilátóról is jól látható a nagy, 80 méter Hoesch Gasometer (gázmérő és hűtőtorony állványzat), valamint a DBB, a Bergmann sörfőzde, az újjáéledt régi sörmárka üzeme. Ma a régi nagyolvasztótól látótávolságon belül főzik a sört, majd a vele szomszédos sörcsarnokban szolgálják fel a vezetett túrán a részt vevők számára. A Hympendal viadukt romok mellett látható a két régi salakhegy, amely a kohók salaklerakója volt, legmagasabb pontján a 130 métert is eléri.

A Hympendahl és Schallacker kupacok közti mély völgyet köti össze a vasúti viadukt, amelynek ma már csak a maradványai láthatók – különösen a Westfalenpark tévétornyából figyelhetők meg alaposan. A vasútvonal kizárólag a kohósalak szállítására szolgált, ma már kerékpárútként és gyalogos útként működik és a két salakhegy is könnyen közelíthető meg. A területen egy esővízgyűjtő halastó is található.

További utazási ajánlatok

Marseille
Dubaj
Bologna
Sevilla
Thassos