Aachen

Aachen látnivalók

A festői Aachen nem csak földrajzi fekvése miatt különleges, katedrálisa elsőként került fel a Világörökségi listára. Az óváros fő látnivalói a Katschhof, a Bábkút, és az Elisenbrunnen, a városháza az egykori császárváros jelentőségét és pompáját tükrözi. Az aacheni állatkert népszerű a családosok körében, tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. Aachen híres a termálvízéről, a Carolus Thermen nemcsak a wellness lehetőségek széles választéka, hanem kifinomult építészete miatt is kedvelt program.

Aachen óváros

Aachen legjobb látnivalók és programok

Az egykori császárváros Aachen a legnyugatabbra fekvő német város, pár kilométerre fekszik a holland és belga határtól. A látnivalóknak és kellemes éghajlatának köszönhetően népszerű úti cél, a legnaposabb városnak tartják Észak-Rajna-Vesztfáliában. Aachen híres gyógy- és fürdőváros, olyan melegforrásokkal rendelkezik, amelyet már a rómaiak és Nagy Károly is értékelt – állítólag a kénes víz volt az egyik ok, hogy a székhelyét Aachenba tette.

Aachen óvárosa

Aacheni katedrális – Aachener Dom

A katedrális központi helyen az óváros szívében található, azon épületek egyike, amely elsőként került fel a Világörökségi listára még 1978-ban. A 8. században Nagy Károly építtette, építészete és berendezése jól mutatja egykori jelentőségét és impozánsságát. Ahogy a különleges építményeknél már megszokott, úgy a katedrális építéséhez is kapcsolódik egy titokzatos legenda, a paktum az ördöggel. Kimagasló történelmi jelentőségű hely, a falain belül harminc királyt koronáztak meg.

Aachener Dom

A templomhoz több mint harminc millió mozaiklapot használtak fel, a kórusterem ablakait ezer négyzetméter ólomüveg fedi le, a kupolája pedig több mint 30 m magas. Fontos tudni, hogy istentiszteletek idején nem látogatható. A kincstára (Domschatzkammer) az Alpoktól északra a legjelentősebb egyházi kincstárnak számít, ahol késő antik tárgyak, Karoling, és Gótikus korból származó tárgyak láthatók.

Aachen dóm

Maktplatz és a Katschhof

Aachen óvárosának legfontosabb tere Marktplatz, itt összpontosulnak a leghíresebb látványosságok. Az egykori Karoling-palota udvar helyét a Katschhof jelöli, melynek egyik oldalán a Dóm, a másikon a történelmi Városháza található. A Katschhof olyan jelentős események helyszíne, mint az augusztusi bor nyár, a karácsonyi vásár, vagy a bolhapiac, amelyet a téli hónapok kivételével tartanak. Szeptemberben jelentős atlétikai esemény a NetAachen katedrális ugrás (rúdugrás), illetve a többnapos szabadtéri koncertsorozat a SeptemberSpecial.

aachen maktplatz

Bábkút – Puppenbrunnen

A Babakút, vagy más néven Bábkút a tíz legjobb aacheni látnivaló egyike, a katedrális mögött található. Az 1975-ben készült bronz szökőkút különlegessége, hogy minden karakterének megvan a maga jelentése, és mindegyik külön mozgatható. A látványosság főként a gyerekek számára izgalmas, a trónoló kakas a polgárok szellemességére utal, a római figura a római kort idézi, a többi figura pedig a város különleges történelmi és kulturális eseményére utal.

aachen puppenbrunnen

Városháza – Aachener Rathaus

A városháza Aachen egyik legjelentősebb épülete. A Granus-torony még Nagy Károly idejéből maradt fenn. A gótikus stílusú városházát az egykori palotaépület alapfalaira építették még a 14. században, majd a későbbi századokban barokk városi palotává alakították át. A mai monumentális koronázási csarnok arra emlékeztet, hogy a korábbi helyen zajlottak a királyi koronázások 936-1531 között. Különleges látnivaló az egykori birodalmi ékszerek valósághű másolatai (császári korona, kard, és az evangéliumos könyv). A városháza földszintjén gazdagon berendezett szobák találhatók, melyek jól mutatják az egykori császárváros pompáját.

Aachener Rathaus

Ponttor

A 14. századi Ponttor a város történelmi szimbóluma, egykor a városfallal körülvett Aachenbe a Ponttor-kapun lehetett bejutni. Másik megmaradt kapu a Marschiertor még korábbi, valószínű, hogy 1300 körül volt használatban. A Ponttor a népszerű diáknegyed végében található, az esti órákban látványos a megvilágítása miatt.

Aachen Ponttor

Elisenbrunnen és az Elisengarten

Népszerű látnivaló a görög templomra emlékeztető Elisenbrunnen, amely az óváros szívében található. A klasszicista stílusú épület rotundájában két szökőkút található, amelyből 53 Celsius fokos termálvíz folyik. A szökőkutat 1953-ban az eredetihez hasonló módon építették újjá, ma kedvelt találkozóhelye a helyieknek és a turistáknak egyaránt. A szökőkút mögött húzódó Elisengarten egy zöld oázis, tökéletes piknikezésre, és kikapcsolódásra.

aachen elisenbrunnen

Carolus Thermen

Az aacheni kénes termálvíz messze földön híres, és a létesítmény a kétezer éves fürdőhagyományt kelti életre. A Carolus Thermen wellness-oázisban 7 különböző beltéri és kültéri medence található, amelyek termálvízzel vannak feltöltve. A termálvilág szíve az oszlopokkal alátámasztott nagy fürdőcsarnok. Különlegessége a sós gőzfürdője a Strokkur, amelyben 35 méter magas víz és gőzszökőkutak lövellnek ki bizonyos időközönként, és a koncentrált sóoldatot ultrahangos porlasztással oszlatják szét a helyiségben. A Carolus Thermen 12 szaunával, szauna tóval, valamint japánkerttel és hamammal is rendelkezik.

Aachen Carolus Thermen

Állatkert – Aachener Tierpark Euregiozoo

Az aacheni állatkert kedvelt program a családosok körében, 1966-ban alapították. A 8,9 hektáros területen 200 faj, és 1000 állat él: például majmok, zebrák, ázsiai tevék, antilopok, afrikai struccok, és őshonos állatok láthatók. Az állatkert területén található egy nagy két hektáros tó, és több kisebb tó is, amely körül 70 féle madár és egzotikus madarak élnek. Lehetőség van néhány faj etetését megtekinteni. Az állatkert tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető, a 16-os vonalnak közvetlen az állatkertnél van megállója.

Aachener Tierpark

Kirándulás Aachen környéken

Határ háromszög – Dreiländereck

A három ország közös pontja a Határ háromszög pár km-re Aachentől, holland földön Vaalsban található, amely népszerű kirándulóhely. A változatos természettel körülvett táj remek túraútvonalakat, és kilátókat kínál. A Dreiländerlabirintus Európa legnagyobb és egyben legszebb labirintusa. Családosoknak jó program a labirintusban található kalandjátszótér.

Aachen Dreiländereck

Fotók forrása: Pixabay, Aachen-tourismus.de, Pinterest.de, Germany.travel, Wikipedia, Thermen.org, Nrw-tourismus.de