Köln

Köln látnivalók

Köln Németország negyedik legnagyobb városa (Berlin, Hamburg és München után). A Ruhr-vidéken, Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományban található. Németország egyik legrégebbi városa: a rómaiak alapították 50-ben. Köln a Rajna folyó két partján fekszik, Bonntól 30 km-re északra és Düsseldorftól 40 km-re délre. Köln Németország egyik legeredetibb városainak egyike, saját dialektusával, saját sörkultúrájával és utánozhatatlanul szellemes, bohókás, vidám karakterével, mely a város híres, zajos karneválján is megnyilvánul.

Köln világszerte ismert nevezetes, kéttornyú katedrálisáról, romantikus Rajna panorámájáról és persze a kölni vízről, az Eau de Cologne-ról, ami a városról kapta nevét. A mai város karaktere gazdag kombinációja a modern életstílusnak, a 2000 éves történelmi és kulturális örökségnek, a római és középkori időktől napjainkig. Egy pillanatra sincs hiány látnivalóban, eseményekben; élőzene, színház, nyüzsgő bevásárló utcák, modern üvegpaloták, sétányok.

Köln Rajna

Látnivalók Kölnben

A kölni dóm

A Rajna közelében, a főpályaudvar mellett magasodik a város fölé a monumentális kéttornyú katedrális, mely nem véletlenül lett Köln szimbóluma. A Kölni Dóm a Világörökség része.

Kölni dóm

Romisch-germanisches Museum

A XIII.-XIX. századi festészet rajongói pedig látogassanak el a Wallraf – Richartz Múzeumba. Kortárs irányzatokat tekinthetnek meg a Ludwig Múzeumban.

Köln Römisch-Germanisches Museum

Ludwig Muzeum

A kellemesen tágas kiállítási termekben Roy Lichtenstein, George Segal, Andy Warhol képeit tekinthetik meg a pop art életérzésben, de találhatóak itt felbecsülhetetlen értékű Picasso-rajzok, kisplasztikák és festmények is. Az egykori Imhoff-Stollwerck, a ma már Lindt névre hallgató csokoládémúzeumban mindent megtudhat az ember, amit a kakaós édességről tudni érdemes.

Köln Museum Ludwig

Lindt gyár

Csokitörténelem a majáktól napjainkig, technológiai fortélyok, különlegességek, és egy olyan szökőkút is várja az édességvadászokat, amelyből víz helyett folyékony csokoládé bugyog. A szökőkútból pedig kóstolni is szabad: vékony nápolyi szeleteket mártogathatunk a sűrű, édes masszába. A múzeum cukrászdájában és édességboltjában borsosabb árakért juthatunk az ínycsiklandó édességekhez.

Kölniviz

Eau de Cologne – A kölnivíz: 4711 – a kölni kölni: A város egyik leghíresebb terméke az az illatszer, amelyet elegánsan csak ‘eau de cologne’ kifejezéssel illet a világ, ám ez egyszerűen a kölnivíz neve franciául.

A kölnit a XVIII. században még nem csupán illatosításra használták, hanem gyógyhatású szerként: feloldva fejfájás csillapítására is alkalmas volt. A legenda szerint egy Franz Maria Farina nevű szerzetes adta nászajándékul a csodavíz titkos receptjét bizonyos Wilhelm Mülhens-nek, aki jó üzletet szagolva kölni gyártásba kezdett.

Farina ház

A napóleoni megszállás idején a francia csapatok Köln összes házát megszámozták, hogy a németül nem értő francia katonák könnyebben tájékozódhassanak a városban. Így kapta a kölni készítő hely a 4711-es házszámot, s vált később a világhírű parfüm márkanevévé.

Köln Farinahaus

A Glockengasse 4711 ma is áll, a gyönyörűen felújított házban érdemes megnézni a kölnivíz történetét bemutató kiállítást.

Köln utazás

Köln szállás

Utazás Németországban

München látnivalók