Münster látnivalók

Münster látnivalók

Münster jelentős történelmi múlttal rendelkezik, fő látnivalói a városközpontban lévő Prinzipalmarkt, és a Történelmi Városháza épülete. Münster városképét az óvárosban lévő barokk épületek az egykori hercegi-püspöki rezidencia a Münsteri Kastély, és az Erbdrostenhof határozzák meg. Münsterben található Németország egyetlen Picasso Múzeuma is.

 Münster látnivalók és programok

Münster Nyugat-Németországban található, ma az egyik legélhetőbb városként tartják számon. Nevezetes a harminc éves háborút lezáró Wesztfáliai békéről (1648), amelynek tiszteletére a városban (és Osnabrücben) hónapokon át ünneplik a jelentős, 2023-ban 375 éves évfordulót. A második világháború alatt sok épülete az alapfaláig elpusztult, amelyek többségét az eredeti tervek alapján a régi alapanyagok felhasználásával állítottak helyre. Ma egy olyan kerékpáros és egyetemi város, amely különleges kulturális látnivalókat kínál.

Prinzipalmarkt – Münsteri Szalon

A tér Münster egyik meghatározó látnivalója, jellegzetes boltíves, oszlopos és oromzatos házakkal rendelkezik, egykor a város gazdasági és politikai központja volt. Az épületek legtöbbje a 12. és 13. században épült különböző stílusban, ekkoriban a Hanza-szövetség idején itt bonyolították az üzletet a legfontosabb kereskedőcsaládok. Napjainkban városi események színtere, és itt fogadják az állami vendégeket. A téren számtalan kávézó, étterem található az exkluzív üzletek mellett.

Münster Prinzipalmarkt

Historischer Schauplatz – Történelmi Városháza Münster

A gótikus stílusú épület egy építészeti remekmű, a világ legszebb épületei közt tartják számon, szintén Prinzipalmarkton található. Békecsarnoka fontos helyszíne a történelmi megemlékezésnek. A gyönyörű fa falburkolata 1577 körül készült, reneszánsz stílusban. A münsteri bombázások idején 1944-ben több bombatalálat is érte, és teljesen leégett. Újjáépítése az eredeti épületnek megfelelően az 50-es években történt meg – a Béketerem berendezésének helyreállításával párhuzamosan. A Városháza hétfő kivételével 10-16 óra között látogatható. Érdekesség, hogy a béke további helyszíneit (pl. Osnabrück, Lengerich, Haus Marck) egy 163 km-es kerékpárút a Békeútvonal köti össze – az eredeti útvonalon egykor a békelovasok haladtak – .

Münster Historischer Schauplatz

Erbdrostenhof

Münster központjában található az ún. Barokk sziget, amelynek része az Erbdrostenhof, a domonkos templom és a Clemens templom. A város egyik legnépszerűbb fotótémája az Erbdrostenhof, amely Münster ékköve. A pompás épület csodálatos bejárati kapuval rendelkezik. Az arisztokrata palota az 1750-es években épült, majd a 2. világháborúban megsemmisült, és az eredeti tervek szerint közel 20 éven keresztül állították helyre az eredeti tervek alapján. Nevezetes a történelmi billentyűs hangszerek gyűjteményéről. A palota belseje csak fesztiválrendezvények, illetve a Nyitott Műemlékek Napján látogatható, de a külső terület és a palota előcsarnoka ingyenesen megtekinthető nyitvatartási időben. A palotával szemben a Münsteri Városi Múzeum található.

Münster Erbdrostenhof

Kunstmuseum Pablo Picasso Münster – Pablo Picasso Művészeti Múzeum Münster

A Picasso Múzeum Münster óvárosának közepén található. A gyűjtemény 800 litográfiáját tartalmazza, ezenkívül számos művésztársának (pl. Chagall, Matisse, Braque) remeke is megtekinthető. Időszaki kiállítások keretében nemzetközi múzeumoktól kölcsönzött alkotások láthatók. A pályaudvartól a múzeum pár perces sétával közelíthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óra között látogatható.

Münster Kunstmuseum Pablo Picasso

Münsteri Kastély

Az egykori barokk hercegi-püspöki rezidencia (1803-ig), ma a Münsteri Egyetem Adminisztrációjának ad otthont. A háromszárnyú komplexum 91 m hosszú, világos homokkőből és vörös téglából készült. A teljesen lebombázott épületet aztán az 1950-es években (külsejében) újjá építették az eredeti tervek alapján. Az intézet botanikus kertje a kastélykertben, a rezidencia mögött található, amely a nyugalom oázisa. A kertben összesen 23 tematikus kert található, pl. narancsház, nagy trópusi ház, és tapintó- és szaglókert. Legrégebbi gyűjtemény az 1823-ban alapított Alpium. Tíz üvegházból hat a látogatók számára is nyitva áll, tavasztól őszig naponta 8-19 óra között, október közepétől március közepéig pedig 9-16 óra között látogatható.

münster schloss - münsteri kastély

 LWL-Museum für Kunst und Kultur Münster – LWL Művészeti és Kulturális Múzeum

A múzeum új, impozáns épülete szervesen illeszkedik a városképbe: nagy üveghomlokzattal rendelkezik, és a belső tágas tere is kiváló elrendezésű. A múzeumban kortárs és avantgárd művek egyaránt láthatók. Érdemes a saját gyűjtemény miatt is felkeresni – a Cremer gyűjtemény, és a helyi festő Tom Ring festményei miatt. A múzeum kora középkortól napjainkig ezer év művészetét mutatja be, de a különleges időszaki kiállítások is egy-egy témára specializálódnak. Az LWL a Domplatz 10. szám alatt található, és hétfő kivételével naponta 10-18 óra között látogatható.

LWL-Museum für Kunst und Kultur Münster

St. Paulus Dom – Szent Pál-székesegyház

A Domplatz másik fontos látnivalója a hatalmas Szent Pál-székesegyház St. Paulus Dom, amely Weszfália kiemelkedő középkori építészeti alkotása, egyben Münster fő vallási épülete.

münster st paulus dom

Münster utazás

Münster szállás

Münster hivatalos oldala