Koblenz

Koblenz az egyik legrégebbi német város, ideális hétvégi kiruccanásra. Néhány nevezetes látnivalója a Világörökség része. Fő attrakciói a koblenzi kastély, az Ehrenbreitstein-erőd, amely a felvonóval is megközelíthető, valamint és a Deutches Eck. Klasszikus koblenzi fotótéma a négy díszes, kiugró ablaktornyú ház a „Négy torony”.  Népszerű program a hajókirándulás, a hosszabb-rövidebb túrákon látványos kilátás nyílik a Közép-Rajna vidék nevezetes kastélyaira.

Koblenz legjobb látnivalók és programok

Koblenz Nyugat-Németországban található, nagyjából félúton Köln és Frankfurt am Main között. A várost a rómaiak alapították, német jelentése, akik összefolynak. Méretét tekintve egy kisváros, így egy hétvége során a helyi és a környékbeli látnivalók is egyaránt felfedezhetők.

Koblenz látnivalók és nevezetességek

Koblenz óvárosa és a Jesuitenplatz

A festői óvárosban (Die Koblenzer Altsadt) hangulatos terekkel és rejtett kis sikátorokkal lehet találkozni, legfestőibb a Münzplatzot a Liebfrauenkirchével összekötő Kunstgässchen. Az óváros éjszaka is élénk, számtalan kávézó, pub, étterem és koktélbár található. Az egyik leghangulatosabb tér az Am Plan, amely egykor piac és rendezvényhelyszín volt. A tér közepén álló szökőkút biztosította egykor a vizet a városlakóknak. Míg a tér déli oldalán lévő házak a háborúban elpusztultak, az északi részen lévő barokk épületek egy része megmenekült. A Jesuitenplatz már önmagában is látványos, jellegzetes pazar tornyú házak veszik körül. Nevét a jezsuita szerzetesrendről kapta, amely itt működött a 16-18. században. Itt található a koblenzi városháza, az egykori jezsuita templom (ma városi templom), valamint a tér közepén a koblenzi születésű fiziológus, anatómus Johannes Müller szobra áll.

Koblenzer Altsadt

Deutches Eck

Deutches Eck az egyik legjobb látnivaló Koblenzben, ez az pont, ahol a Rajna és a Mosel egymásba folyik. A hajóorra emlékeztető ponton áll I. Wilhelm császár lovas szobra (1897), és része a világörökségi listán szereplő Felső-Közép-Rajna-völgynek. A lenyűgöző látvány miatt érdemes kombinálni a felvonó túrával.

Koblenz Deutches Eck

Stolzenfels-kastély – Schloss Stolzenfels

A Rajna bal partján áll a 13. századi Stolzenfels-kastély, amely kihagyhatatlan látnivalója a romantikus kastélyok iránt rajongóknak. Neogótikus stílusú palotává csak a 19. században építették át. Szintén része Felső-Közép-Rajna-völgynek, és érdemes a Rajnára nyíló pazar panoráma miatt felkeresni.

koblenz schloss stolzenfels

Négy torony – Die Vier Türme

Az óváros közepén, négy utca metszéspontjában (Am Plan, Marktstrasse, Altengraben és a Löhrstrasse) négy pompás toronyház áll, kedvelt fotótéma a kereszteződésnél látható kiugró, díszes ablaktornyaik miatt. Az 1608-ban épült épületek végül 1960-ban lettek újjáépítve és kibővítve. Műemléki védelem alatt állnak, és szintén része világörökségi listán szereplő Felső-Közép-Rajna-völgynek.

Koblenz Die Vier Türme

Régi Vár – Alte Burg

Az Alte Burg a Szent Castor-bazilika, illetve a Baldwin-híd (1342) között található a Mosel partján. A Régi Várat eredetileg egy körfal és széles vizesárok vette körül. A 13. századból származik, egy trieri választófejedelem építtette, később a Von der Arken család tulajdonában állt. A vár tornyai különböző időszakokban épültek, és az épületet ki is bővítették. A francia uralom idején egy fémlemezgyárnak adott otthont, de például 1938-tól a Hitlerjugend regionális székhelye volt. Része az UNESCO világörökségnek, ma a koblenzi Városi Könyvtárnak és Levéltárnak ad otthont.

koblenz alte burg

Ehrenbreitstein-erőd – Kulturzentrum Festung Ehrenbreitstein

A Rajna felett közel 120 m magasan áll Európa második legnagyobb fennmaradt erődje az Ehrenbreitstein-erőd. Az alapja 1000-ből származik, viszont a ma látható épület 1828-ban épült. Az erődből nyílik a legszebb panoráma a környékre. Otthont ad a Koblenzi Állami Múzeumnak, amelynek középpontjában szőlészet, a régészet, és a fotózás áll. A borbarátok számára is különleges élményt nyújt: a bor kétezer éves történetét mutatja be a Rajna-vidék-Pfalz tartományban. Egész évben kulináris rendezvények, borestek zajlanak az üvegtetős belső udvarában. A borszaküzletben mind a hat bortermelő régióból válogatott vörös és fehér borok kóstolására nyílik lehetőség.

Koblenz Kulturzentrum Festung Ehrenbreitstein

Koblenz felvonó – Seilbahn Koblenz

A Rajna felett átívelő kabinos üvegfelvonó (2010) az egyik legfelkapottabb látnivaló és program, és van olyan kabin is, amelynek a padlója is üvegből van. A felvonó a városközpontot köti össze az Ehrenbreitstein-erőddel, és fentről tökéletes kilátás nyílik a folyóvölgyre, és a Deutches Eckre. A felvonó alsó állomása a Szent Kastor-bazilika közelében található, és kb. 7 perc alatt ér fel a felső állomásra, amely 118 m magasan található. Érdemes kombinált jegyet vásárolni, amellyel a felvonó és az erőd is látogatható.

Seilbahn Koblenz

Választási palota Koblenz – Kurfürstliches Schloss Koblenz

Stolzenfels-kastély mellett a 18. századi impozáns Választási Palota is nevezetes látnivaló. A francia korai klasszicizmus remek példája, és egykor porosz királyok és hercegek lakhelye volt. Napjainkban rendezvények helyszíne, és a romantikus kastélyparkja is nyitva áll a látogatók előtt. Könnyen megközelíthető akár az óvárosból, vagy pár perces sétával a vasútállomásról.

Kurfurstliches Schloss Koblenz

Hajókirándulás – Schiffstouren

Különösen naplementekor kedvelt program a hajókirándulás. Számtalan módja van, hogy a festő környéket, a kastélyokat a vízről felfedezzük, hiszen hosszabb-rövidebb tematikus túrák, panorámás túrák közül lehet választani. Például népszerű a 8-as mólóról induló 100 perces Merkelbach vártúra, amely a Közép-Rajna legszebb vonalán halad. Érinti például a Választási palotát, elhalad a Mosel torkolatig a Deutsches Eckig, és egészen a Közép-Rajna egyetlen ötoldalas várkastélyáig a Lahneck-kastélyig. Ezután a legjobb állapotban megmaradt lovagvárnál a Marksburgnál fordul vissza. De rövid, egy órás vártúra is választható. A hajók április eleje/közepe és október vége között rendszeresen közlekednek. Kombinált jegyek is vásárolhatók, amely a felvonóra és az Ehrenbreitstein-erődre is érvényes.

Schiffstouren Koblenz.jpg

Fotók forrása: Wikipedia, VisitKoblenz, Pexels.com