Dortmunder U

Dortmunder U

A Dortmunder U. impozáns műemléke a főpályaudvar mellett található, és a városba érkező vonatokat fogadja. De természetesen az U nem istentiszteleti hely: Ehelyett kreatív, új ötletekkel vonzza a tömegeket, és széles körben annak példaképeként tartják számon, hogy a régió milyen sikeresen küzdött meg a strukturális változásokkal.

A Dortmunder U a kilencvenes évekig az Union sörgyár erjesztő pincéjeként és raktáraként szolgált. Miután azonban a sörfőzde elköltözött, az épület évekig üresen és elhagyatottan állt. Csak 2007-ben, amikor Dortmund városa megvásárolta az U-t, restaurálták, és művészeti és kreatív központként született újjá.

Hét emeletén számos kreatív tér található, köztük a Museum Ostwall és a Hartware MedienKunstVerein. A látogatók számára kötelező látnivaló: A tetőn található kilátó platformra fel kell menni a lifttel, ahonnan lenyűgöző 360°-os kilátás nyílik a városra és egészen a stadionig. A belépés ingyenes.

Bár az U régóta nem adott otthont sörfőzdének, ma már évente sörfesztivált rendeznek itt, ahol dortmundi és a világ minden tájáról származó söröket kóstolhatsz. Az U-ban időszakos kiállításokat is rendeznek, mint például a nemrégiben megrendezett Pink Floyd-kiállítást.

A Picture Clock óriási LED-képernyőin megjelenő képek messziről láthatók, és nemcsak az ingázók, a turisták és az éjszakai mulatozók számára szolgálnak nevezetességként – a helyiek is igyekeznek minden nap legalább egy pillantást vetni az U koronájára. Az Adolf Winkelmann rendező által készített filminstalláció óriási népszerűségnek örvend, és a dortmundiaknak különleges helyi identitástudatot ad. Mindenkinek megvan a kedvenc filmje. Melyik lesz a tiéd?

Hétköznapokon minden órában egy galambraj röppen a vászonra, vasárnap és ünnepnapokon azonban a galambokat galambok helyett galambok jelennek meg.