Düsseldorf látnivalók

düsseldorf látnivalók

A városképet már távolról uralja a modern tévétorony, amely igen hasonlít a kölnihez. Düsseldorf – s talán Németország – egyik leghíresebb és legdrágább bevásárlóutcája a Königsalle, amelyet a városiak nagy szeretettel csak Kö-nek becéznek. Az alig egy kilométer hosszú utca két oldalán helyet foglaló bankok és áruházak sora a Rajna menti luxusvilág szimbólumává vált. A Kö végében áll a szokatlan vonalú Operaház, mellette a Thyssen-palota magaslik, amely a város egyik jelképe, nem titkolva, hogy e régió a nehéz- és acéliparra alapozva teremtette meg gazdaságát és hírnevét. Düsseldorf neves vásárváros és a divat egyik németországi fellegvára. A vásár 15 csarnokában évente 20 ezer kiállító mutatja be portékáit. Az évi 45 rendezvényre átlagosan másfél millió látogató érkezik a világ minden tájáról.

düsseldorf kikötő

Düsseldorf nevezetességek

A város híres bevásárló utcája a Königsallee (vagy ahogy a helyiek hívják: Kö). A Szent Lambert Templom, amely a ferde tornyáról híres a XII-XIV. század között épült. A régi városházát 1567 – 88 között építették. A várostörténeti gyűjteménynek helyet adó Jäger kastély (1752 – 63) szintén a turisták kedvelt úticélja. A Nicolas de Pigage építette Benrath Kastély, amely a Düsseldorf déli szélén, a Rajna kanyarulatánál található. A kastély a város egyik legszebb fennmaradt rokokó építészeti emléke. 1755 – 73 között I. (Rőtszakállú) Frigyes palotája volt.

Düsseldorf Benrath kastély

A Düsseldorfi Egyetem, melyet 1965 – ben alapítottak, s 1767 óta működik itt művészeti akadémia is.

A városi könyvtár, mely a város híres szülöttének Heinrich Heinének a műveit gyűjtötte össze a költőről szóló könyvekkel együtt. A város büszkesége továbbá a porcelánmúzeum és a Land – múzeum is.

Düsseldorf múzeumok

Művészete A művészet iránt érdeklődőknek szintén számos élményt tartogat a város. Itt található Németország egyetlen színház- és kerámiamúzeuma, a Goethe-múzeum pedig Weimar és Frankfurt után a harmadik leggazdagabb. Düsseldorf neves szülöttjének, Heinrich Heinére-nek is állítottak múzeumot. A modern művészet kedvelői számára az észak-rajna-vesztfáliai tartományi múzeum is kiemelkedő fontosságú, hiszen pompás és gazdag a Klee-gyűjteményt s a modern művészet egyik apostolának számító Joseph Beuys is számos alkotással képviselteti magát.

Düsseldorf Kö-Bogen II

Düsseldorfi karnevál

Düsseldorf egyik legkiemelkedőbb rendezvénye a karnevál. Ennek fénypontja a karnevál-hétfőn megtartott színpompás felvonulás, amikor több százezren vonulnak az utcákon.

Düsseldorfi sörök

A düsseldorfiakat általában a nyugodt életvitel, a vidámság, a türelem és a jó kedély jellemzi. Ennek egyik titka lehet a kiváló és világhíres barna sör, az “Alt”, melynek több fajtája ismeretes. Az igazi “Hannen”-t vagy “Schlösser Alt”-ot helyben kell megkóstolni, mert miként a jó sörök, ők sem szívelik a szállítást, az üveget és a dobozokat. Inkább a fahordókban érzik jól magukat, s legszívesebben a sörfőzde szomszédságában lévő söntésekben oltják a turisták szomját. A felszolgálása egy Rajna-vidéki specialitásban történik: kétdecis poharakban.

Érdekességek Düsseldorf városáról

  • Düsseldorf büszkélkedhet az első német felhőkarcolóval a Wilhem – Marx – Hausszal (1924).
  • A város mellett a Rajnába ömló Düssel nevű folyócska egyik völgyében találták meg a neandervölgyi embert.
  • Düsseldorf helyi sörspecialitása az „Alt”, amit más sörökkel ellentétben, igen kis adagokban szolgálnak fel.
  • Napóleon Düsseldorfot „mon Petit Paris”-ként emlegette. („Én kicsi Párizsom”)
  • Düsseldorfban volt zeneigazgató a romantikus zene egyik legkiemelkedőbb és legnépszerűbb alakja, Robert Schumann.
  • A város híres szülötte Heinrich Heine (eredeti nevén Harry Heine, 1797. december 13. – 1856. február 17.) német romantikus költő, író, újságíró.