Hamburg

hamburg

Hamburg főként, mint kikötőváros ismert, azonban Európa egyik legjelentősebb kulturális központjává és turisztikai célpontjává lépett elő az utóbbi években. Számtalan lenyűgöző látnivalóval rendelkezik. A város jelképe a Michel, kilátójába egy panoráma lift visz fel. A kastélyszerű városháza Hamburg egyik legszebb épülete. Speicherstadt a világ legnagyobb raktárnegyede. A legfelkapottabb turisztikai látványosságok a Hafencityben találhatók, például az Elbphiharmonie vagy az Autómúzeum Prototyp, ahol eredeti Porsche és modern Forma 1-es autók, veteránautók láthatók.

hamburg látnivalók

Hamburg legjobb látnivalók és programok

St. Michaelis „Michel”

A barokk stílusú St. Michaelis főtemplom az 1750-es évekből származik, a négyszáz éves történelme során kétszer is teljesen át kellett építeni. Hamburg legnagyobb temploma, 2500 ülőhellyel rendelkezik, a templomhajóban öt orgona található, a boltozatos kripta pedig egy különleges koncerthelyszínként szolgál. A Gomorra hadművelet után csak a 132 m magas tornya és a központi hajó külső falainak egy része maradt meg, és 1943-1952 között állították helyre. A torony kilátóteraszára (82 m magasra) 452 lépcsőfok megmászásával lehet feljutni – vagy az első emeletről egy lifttel. A kilátó alatt lóg a 8 m átmérőjű toronyóra, amely Németországban a legnagyobb.

hamburg st michaelis

Szent Nikolai emlékmű – Mahnmal St. Nikolai

Az egykori Szent Nikolai templom (1195) a Hopfenmarkton található. a templomból a Gomorra hadművelet után csak a torony és az épület egy része maradt fenn, ma egy központi emlékhelyként áll Hamburg óvárosában. A koromfekete színű 150 m magas templomtorony az egyik legmagasabb kilátópont a városban, egy üveg panorámalifttel lehet 76 m magasra, a kilátóba feljutni. Érdekessége a toronyba épített harangjáték (1993), amely az egyik legnagyobb Németországban. A templom alagsorában egy különleges múzeum található.

mahnmal st nikolai hamburg

Alster

A Hanza-város szívében található az Alster-tó, amely az Elba mellett Hamburg legjellegzetesebb vízteste. Több részből áll, az Outler Alster népszerű kirándulóhely, különösen naplementekor nyújt idilli látványt. Télen gyakran befagy, és a helyiek élvezik a jégen való sétát, amelyet Alster fagylaltozásnak neveznek.

alster hamburg

Hamburg városháza – Hamburger Rathaus

A 19. századi pompás épület a városközpont szívében a Rathausmarkton található, Hamburg egyik legszebb épülete. Az észak-német reneszánsz stílusú épület egy kastélyra emlékeztet. A hatalmas oszlopokkal rendelkező bejárati terület is lenyűgöző. A belső tér összesen 647 helyiségből áll, fő látnivalói a Nagy Bálterem, amely 50 m hosszú, és a császári terem (Kaisersaal), vezetett túrák keretében látogatható. A belső udvaron álló szökőkút a Hygieia-kút a legnagyobb, és az 1892-es német kolerajárványnak állít emléket – az ivóvíztől 8600 ember halt meg.

Hamburger Rathaus

Deichstrasse

A keskeny és kanyargós Deichstrasse szerencsésen túlélte az évszázadok tűzvészeit és háborúit, például 1842-ben egy nagy tűzvész miatt az egész városközpont és az Alsteri kikötő is lángokban állt. A Nikolaifleet mentén található épületek jól mutatják, hogy milyen házak voltak a tűzvész előtt a városközpontban. A fennmaradt 17-19. századi épületek alkotják a régi városi építészet utolsó együttesét. A barokk homlokzatú többszintes favázas házak mentén kis szűk utcácskák találhatók, amelyek a vízhez való hozzáférést biztosították. A lebegő pontonon keresztül a házak kevésbé impozáns hátulja is megtekinthető.

Deichstrasse Hamburg

Chile Ház – Chilehaus

A Kontorhausviertelben található ház a város egyik legkülönlegesebb épülete, az expresszionizmus ikonikus példája az építészetben. A klinkertéglából készült épület St. Michaelis és a Városháza közelében található, része az UNESCO Világörökségnek. Az épület egy hajó orrára emlékeztet, a felső emeletek süllyesztett teraszokkal rendelkeznek.

Chilehaus Hamburg

Hamburgi TV-torony – Tele-Michel

Az St. Pauli negyedben található torony Hamburg legmagasabb épülete mindenhonnan jól látható. A 13. és 14. emeleten található a kilátó és a forgóétterem. A lift 20 másodperc alatt ér fel a 130 m-es magasságba, ahol a platform lassan, óránként egy fordulatot tesz meg.

Hamburg Tele-Michel

Speicherstadt

Speicherstadt a világ legnagyobb raktárnegyede, 2008 óta a Hafencity része, és a szomszédos Kontorhausviertellel együtt része a Világörökségnek. A Speicherstadt komplexum építése 1883-ban kezdődött, azonban az első világháború miatt csak 1927-ben fejeződött be. A nyugati része szintén elpusztult a Gomorra hadműveletben, és 1967-ben fejeződött be az újjáépítése.

Speicherstadt Hamburg

A Speicherstadt régi falakon és acélcölöpökön áll, az épületei olyan különleges látnivalóknak adnak otthont, mint például a Miniatur Wunderland, vagy a Német Vámmúzeum, amely a vám és csempészet történetébe nyújt bepillantást. A Nemzetközi Tengerészeti Múzeumban pedig több ezer hajómodell és tengeri térkép látható. A Duch patak végében álló árkos kastély a Speicherstadt legkedveltebb fotótémája.

Hamburg Speicherstadt

Hafencity

A Speicherstadt közvetlen közelében található a Hafencity, amely a város legmodernebb negyede, és a története szorosan kapcsolódik a kikötő történetéhez és fejlődéséhez. A Hamburg-Mitte városrészben található fejlesztési területen olyan úttörő építészeti alkotásokban lehet gyönyörködni, mint az Elbphilharmonie Plaza, vagy a futurisztikus kinézetű Unilever-Ház.

hafencity hamburg

Elbphilharmonie

A Hafencityben látványos, üveg és acél felhasználásával készült épületek láthatók. Az Elbphilharmonie Plaza, amelyet csak Elphiként emlegetnek, kívülről úgy tűnik, mintha az üvegszerkezet lebegne a régi raktárépület felett. A főbejárattól 82 m hosszan a világ első ívelt mozgólépcsője visz fel. Az Elphi Plaza része a Westin Hamburger Hotel, a 2017-ben megnyílt koncertterem, valamint a nyilvános kilátó. A látványosság a vöröstéglás kikötőépület és a fölötte lévő modern üvegépület találkozásánál helyezkedik el, naponta nagyjából 17 ezer látogató keresi fel. A 37 m magasból körpanoráma nyílik a kikötőre, és a városra.

elbphilharmonie hamburg

Wilhelmsburg energiabunker – Energiebunker Wilhelmsburg

 Az egykori légvédelmi bunker sokáig egy második világháborús maradvány volt, ma Hamburg déli részének egyik legjobb kilátója. A lepusztult sokemeletes épületet energiabunkerré alakították és a környék jó részét hővel és villamos energiával látja el. A 2013-as Európai Solar Díj nyertese, és a velencei Építészeti Biennálén is szerepelt. A közel 30 m-es kilátójából panorámás kilátás nyílik a kikötőre, az Elba folyó szigetére, de tiszta időben a Harburg-hegységig is lehet látni.

Energiebunker Wilhelmsburg Hamburg

St. Pauli Landungsbrücken

St. Pauli Landungsbrücken nemcsak egy épületegyüttes, hanem fontos közlekedési csomópont is. Egykor a gőzhajók mólója volt, 2003 óta műemléképület. A 205 m hosszú terminálépületeken két zöld kupolás torony áll, az egyik az időjárást és a Nordbelle vízállását mutatja. Kihagyhatatlan látnivalói a háromárbócos múzeumhajó a Rickmer Rickmers, és a Cap San Diego gyors teherhajó. Mára a környék az egyik legnépszerűbb sétánnyá fejlődött.

St. Pauli Landungsbrücken

Kikötői túrák – Hafenrundfahrten

Nincs is jobb program a világhírű kikötő felfedezésére, mint a kikötői túra, több hajózási társaság is kínál túrákat. A 60 perces hajóút a kikötő legjobb látnivalói mellett halad el, a konténerkikötő, a Hafencity, vagy megfelelő vízállás esetén a Speicherstadt irányába. A hajók az 1-es hídtól indulnak, választani lehet rusztikus bárkák, utasszállító hajók (az Elbára és a konténerterminálok felé hajóznak ki) közül, az uszályok pedig Hafencitybe és Speicherstadt felé közlekednek. Illetve katamaránokkal Helgolandba lehet eljutni.

Hafenrundfahrten hamburg

Autómúzeum Prototyp

Az Autómúzeumban ritka sport és versenyautók láthatók, a korai háború utáni időszaktól 1939-től 2019-ig mutat be 50 értékes járművet: a Volkswagen és a Porsche egyedi autóit, és más márkák ritka modelljeit (klasszikusokat, veterán autókat és történelmi haszonjárműveket). Híres látnivaló például Schumacher első Forma-1-es versenyautója, vagy a Porsche Type 64. Az 1. emeleten lévő állandó kiállításon megismerhetők a nagy versenyzők és a formatervezők egyaránt, és kipróbálható a Porsche 356 vezetési szimulátor is.

prototype museum hamburg

Fotók forrása: Pixabay, Unsplash, Wikipedia, Pexels.com, Hamburg.de, PrototypHamburg