Dortmundi Sörmúzeum

dortmund sörmúzeum

A nyolcvanas évekig a dortmundi főpályaudvaron „Üdvözöljük Európa első számú sörvárosában” feliratú tábla fogadta a turistákat városunkban. A sör volt, és még mindig az, Dortmund büszkesége és öröme (természetesen a BVB futballklub után), még akkor is, ha a kontinens sörfővárosaként, sőt a világ második legnagyobb sörtermelő városaként eltöltött dicsőséges napok már régen elmúltak.

Mi is lehetne tehát méltóbb, mint egy múzeumot szentelni az árpalének? Pontosan: semmi! A Sörmúzeum a Steiger Strasse-on található, a Hansa egykori sörgyárának gépcsarnokában, ahol a Radeberger csoport az összes dortmundi sörét főzi és palackozza, és sok más sört is.

A Sörmúzeumban nagyjából mindent megtudhatsz, amit a sörről tudni kell. Fedezze fel a sörfőzés művészetének történetét az ital eredetétől napjainkig. Különleges túrákon még azt is láthatja, ahogyan igazi dortmundi sört főznek.

Látogasson el a dortmundi sörmúzeumba ingyenesen

A belépés egyébként ingyenes, még egy okkal több, hogy meglátogassa ezt a lenyűgöző és történelmi helyet. Megtudhatja, hogyan lett Dortmund a sör városa, és mitől lett a dortmundi sör világszerte olyan népszerű.

Ahogy az egy múzeumban elvárható, rengeteg érdekes régi dolgot lehet megnézni: régi teherautókat, régi dobozokat és palackokat, söralátéteket, hordókat – tulajdonképpen mindent, amit csak el tudsz képzelni, ami ezzel a folyékony arannyal kapcsolatos. A számos különböző dortmundi márka tévéreklámjai kultikus státuszba kerültek. A kilencvenes évekig szinte minden dortmundi sörmárkának volt saját tévéreklámja, és ezek a reklámok a város kultúrájának részét képezték. Ma már ez nem jellemző, és csak a Brinkhoff’s és a Kronen söröket reklámozzák ilyen hangosan.

Miután elég elméletet tanultál a komlóról és a malátáról, – ha foglaltál egy vezetett túrát – azonnal ki is csapolhatod az újonnan szerzett tudásodat egy sörkóstoláson. Ha pedig túl sokat kutakodtál – ne aggódj: a sörfőzde előtt van egy villamosmegálló, így biztonságosan vissza tudsz jutni a szállásodra.

Csoportok angol nyelvű túrát is foglalhatnak – de ezt mindenképpen intézze el előre.