Dortmund trendi negyedei

kaiserviertel dortmund

A Kaiserviertel, Kreuzviertel, Nordstadt és a kikötői negyedek mindegyike sajátos bájjal rendelkezik. A Kreuzviertel például különösen népszerű a lenyűgöző régi épületeivel, kis kávézóival és éttermeivel, valamint néhány trendi üzletével. A negyed fő találkozóhelye a Möllerbrücke, ahol a kioszkban sört lehet vásárolni és a hídon koccintani a barátokkal. Az udvari bolhapiacok is népszerűek. Mivel a lakosok az udvarokon és kertekben árulják ócskaságaikat, remek lehetőséget kínálnak arra, hogy bepillantsunk a bájos régi épületek hátsó udvaraiba.

Dortmund északi részére jellemző a multikulturális hangulat, a lemezboltok, a kocsmák és a kreatív helyszínek. A Nordstadtból a kikötő felé haladunk tovább. A lakónegyedben diákok, szabadúszók és művészek foglalatoskodnak. Magát a kikötőövezetet régi, vörös téglából épült raktárak jellemzik. Aki szereti a természetet, a kikötő területén keresztül egészen a Fredenbaumparkig sétálhat. Itt minden télen különösen népszerű középkori kivilágított karácsonyi vásárt tartanak.

Talán azt gondoltad, hogy Dortmund egy kicsit unalmas és szürke, mert korábban iparváros volt. Persze, a város különböző pontjain még mindig megvan a régi ipari hangulat, de manapság már sokkal több a menő negyed és a trendi hely, ahol lehet lógni – akár azt is gondolhatod, hogy a berlini Prenzlauer Bergben vagy.

Kreuzviertel dortmund

Möllern a Kreuzviertel kerületben

Két férfi és egy nő áll a Möller-híd korlátjánál. Mindannyian egy-egy üveg sört tartanak a kezükben, beszélgetnek, mosolyognak. “Möllern”, azaz együtt töltik az időt a hídon. Ezt szeretik a dortmundi fiatalok.

A város legismertebb és legmenőbb része a Kreuzviertel a belváros és a Temple (BVB stadion) között. Számtalan kávézó, pub és étterem, amerre csak nézel. Nyáron vasárnaponként olyan érzés, mintha a fél város kint lenne a gyönyörű régi épületek és hatalmas, öreg fák között. Rengeteg olyan hely van, ahová csak úgy beugorhatsz egy kávéra vagy egy szelet süteményre, de gyakran érdemes előre foglalni.

A helyiek egyik kedvenc időtöltése a “möllern”. Ez egy nagyon egyszerű dolog – csak álljon ki a Kreuzviertel közepén lévő Möllerbrücke hídra néhány barátjával, és igyon meg egy jó hideg pils-t – az üvegeket előbb meg kell vásárolni a közeli kioszkból. Előtte vagy utána be kell ugrani a szomszédos Westparkba, ahol bőven van hely a pikniktakaró elterítésére. Van egy igazán nagy játszótér és egy sörkert is.

Egyéb látnivalók Dortmundban

A Saarlandstraßenviertel egy másik trendi városrész közvetlenül a Kreuzviertel mellett, Nyáron az élet az utcákra költözik, így mindig nagy a nyüzsgés. Az egyik legvonzóbb hely most a 116einhalb kioszk – vagy Bude, ahogy a helyiek hívják – a Saarlandstraße nyugati végén lévő kis téren. Ez a kioszk nemcsak frissítő hideg italokat szolgál fel, hanem ülőhelyeket is kínál. Az utca másik végén található a Stadewäldchen – egy kis park, saját sörkert és étteremmel.

Egy másik, kissé előkelőbb városrész a Kaiserviertel negyed, közvetlenül a dortmundi faltól (a belső körgyűrű az egykori városfalak vonalán) keletre. A Kaiserstraße kelet felé halad a nagyszerű Gründerzeit-épületek között, lenyűgöző Jugendstil elemekkel. Rengeteg remek éttermet, kávézót és számos szokatlan üzletet is talál. Ha tehát szép, trendi helyekre vágyik, Dortmundban nem tévedhet.