Duisburg

Duisburg főként az ipari kultúrájáról ismert, de számtalan kiváló múzeummal is rendelkezik. Fő látnivalói a már használaton kívüli ipari létesítmények. A Tiger & Turtle egy 20 m magas hullámvasút, amelyet sétálva lehet bejárni. Családosoknak élvezetes program az állatkert, amely a Hauptbahnhofról pár perces villamosozással érhető el. A Duisburg Nord Tájpark ad otthont Németország legnagyobb szabadtéri hegymászó létesítményének, és az egykori gáztározó ma Európa legmélyebb beltéri búvár és edzőközpontja.

Duisburg legjobb látnivalók és programok

Duisburg a Ruhr-vidéken található, talán nem legvonzóbb városa Németországnak, ugyanakkor sokak számára izgalmas lehet felfedezni a város ipari múltját. Ideális rövid kiruccanásra főleg azokak, akik a német ipari kultúra legjavát szeretnék megismerni. Legnépszerűbb látnivalói a már használaton kívüli ipari létesítmények, amelyek rekreációs területek és múzeumok különleges keverékét adják.

Landschaftspark Duisburg Nord

Landschaftspark Duisburg Nord

A Duisburg Nord Tájparkban a Ruhr-vidék ipari kultúrájába lehet bepillantást nyerni. Az egykori acélművet 1985-ben zárták be, és egy 180 hektáros tájpark jött létre, ahol testközelből látható, hogy milyen volt egykor a munkások élete. A tájparkban különféle vezetett túrákat kínálnak – fáklyás túra, ipartörténeti túra, kunyhó túra -. A tárlatvezetésen felelevenítik a vasmű történetét, az alkalmazott technológiát és a korabeli munkakörülményeket. Az egykori ipari létesítményeket minden hétvégén és ünnepnapon alkonyatkor kivilágítják, és színes fényárban úszik a vasmű és az egész tájpark.

Landschaftspark Duisburg Nord

Szabadidős tevékenységek

A számtalan tevékenység miatt azok számára is izgalmas, akik az ipari örökség iránt nem érdeklődnek. Például a 45 m átmérőjű, 13 m mély Gasométerbe (gáztározó) le lehet merülni – ez ma Európa legmélyebb beltéri búvár és edzőközpontja. Vagy fel lehet mászni a 70 m magas  nagyolvasztó 5-re. A Blast Furnace 5 kilátó platform a nagyolvasztó fejénél található, és a látványos panoráma miatt kár lenne kihagyni. A platform éjjel-nappal nyitva tart, viszont kedvezőtlen időjárási körülmények idején a nagyolvasztót lezárják. A Stahl Expedíció kötélpályája az egykori öntödén és egy használaton kívüli nagyolvasztón keresztül ível át 50 m magasan.

Landschaftspark Duisburg Nord

Kevésbé közismert, de a Landschaftspark Duisburg Nord ad otthont Németország legnagyobb szabadtéri hegymászó létesítményének. Az egykori (ideiglenes) koksz és vasérctároló – a Möllerbunker mászókertje az egyik legnépszerűbb tevékenység. A változatos meredek falak, és tornyok ideálisak mászáshoz. A tevékenységeken való részvételhez előzetes regisztráció szükséges a tájpark honlapján.

Landschaftspark Duisburg Nord - Duisburg ipari park

Tiger & Turtle

A Tigris és teknős Varázshegy a környék legszokatlanabb látnivalója. A 2011-ben épült hullámvasút szobor Duisburg Angerpark területén, egy korábbi lerakóhelyen található. A besétálható, 20 m magas hullámvasút tetejéről körpanoráma nyílik a környező ipari létesítményekre, de tiszta időben egészen a düsseldorfi TV-toronyig is el lehet látni. Különösen naplementekor látványos. A hullámvasút lépcsőkön közelíthető meg, egyedül a hurok nem járható. Ki van világítva, így akár este is ki lehet próbálni az izgalmas élményt.

Duisburg tigris és teknős

Duisburger Innenhafen, és a White Fleet hajótúra

Duisburg belső kikötője népszerű rekreációs terület, a víz melletti szabadtéri teraszok különösen nyáron felkapottak. Egyes éttermek és bisztrók közvetlenül a vízre települtek rá. Jó program a White Fleet hajótúra. Az 1-2 órás kikötőtúra bevisz az egyes csatornaágakba, és általában április elejétől november elejéig közlekednek naponta.

duisburger innenhafen

Museum Küppersmühle

A Museum Küppersmühle Duisburg belső kikötőjében található. Az egykori malom három szintjén egy hatalmas kiállítóteret hoztak létre. Ma Németország egyik legnagyobb magánmúzeumának számít, az MKM Küppersmühle Modern Művészeti Múzeumnak ad otthont. A háború utáni német és európai művészet átfogó gyűjteményét tartalmazza, ahol több mint kétezer alkotás, főként festmény látható. Aktuális kiállítások a Haniel-gyűjtemény, a Ströher-gyűjtemény, valamint Heinz Kreutz neo- expresszionista festményei láthatók.

Duisburg Museum Küppersmühle

6-Seen Platte

A hat tóból álló komplexum Duisburg üdülőterülete, ahol gyalogos és kerékpárútvonalak vannak kialakítva, de vitorlázni, és horgászni is lehet. A Wolfssee különösen népszerű nyáron, egy hosszú homokos stranddal és egy nagy szabadtéri medencével is rendelkezik. A Wolfssee partján egy 22 m magas kilátóból lehet a környékre rálátni.

Duisburg 6-Seen Platte

Duisburger Zoo

Az állatkertet 1934-ben nyitották meg, majd a későbbiekben jelentősen kibővítették. Legjobb látnivalója a Delfinárium és a delfinshow, amely 1965-ben elsőként nyílt meg Németországban. Népszerű még a maki sziget, a koalaház, a nagy majomház és a Rio Negro trópusi csarnok. Az állatkert több mint 9000 állat otthona. A Delfináriumban élő 7 palackorrú delfin könnyen felismerhető, és megkülönböztethető a víz alatti látványnak köszönhetően. A gyerekek számára az etetések (oroszlánok, gorillák, orángutánok, pandák, elefántok, stb.) és a bemutatók általában a legizgalmasabbak: naponta háromszor delfin show, oroszlánfóka show pedig kétszer látható. A koalák mérésére pedig szerdánként és vasárnaponként egy alkalommal kerül sor. Az állatkert pár perces villamosozással elérhető a Duisburg Hauptbahnhofról. A 901-es villamos megállója közvetlenül a főbejáratnál található.

Duisburger zoo

Museum der Deutschen Binnenschifffahrt

A Német Belvízi Hajózási Múzeum Németország legnagyobb ilyen jellegű múzeuma, 1974-ben nyitották meg az egykori Ruhrort fürdőtelepen. Három emeleten a szállítás történelme ismerhető meg a kőkorszaktól napjainkig – részletes modelleken és multimédiás eszközökön keresztül. Érdekessége a vízen horgonyzó belvízi múzeumhajók, például az 1922-ben épült Oscar Huber lapátos gőzhajóra fel is lehet menni, a Fendel (1922) nevű daruhajó csak a nyári hónapokban tekinthető meg.

Duisburg Museum der Deutschen Binnenschifffahrt

Lehmbruck Museum

A Kantparkban található múzeum az egyik legismertebb duisburgi látnivaló. A Nemzetközi Szobrászati Központ elsősorban modern festményeket, szobrokat, és papíralapú műveket, nyomatokat mutat be, és a 20. századi német művészet áll a középpontjában.

Duisburg Lehmbruck Museum

Fotók forrása: Pixabay, Duisburg.de