Bréma

Bréma látnivalók

Bréma fontos történelmi és kulturális központ, egy látványos történelmi óvárossal rendelkezik. A fő látnivalók a Marktplatzon találhatók, a pazar Schütting, a vele szemközt álló Városháza, amely az egyik legszebb világi gótikus épület, és a Roland szobor. Bréma legújabb attrakciója az Universum Bremen. Az év bármely időszakában remek úti cél, a nevezetességek könnyen gyalogosan is bejárhatók.

Bréma legjobb látnivalók és programok

Marktplatz

Az óváros szívében található a Marktplatz, itt sorakoznak Bréma legjelentősebb épületei is, a tér nevezetes a Városházáról, és a Rolandról. De itt található a híres brémai muzsikusokat ábrázoló szobor és a Schütting is. A Marktplatzon rendezik meg a látványos karácsonyi vásárt is.

Bréma Marktplatz

Szent Péter-székesegyház – St Petri Dom

A teret uralja a 11. századi Szent Péter-székesegyház, amelyet a későbbi évszázadokban bővítettek ki. Az ikertornyai közel 99 magasak, a déli torony kilátójába 265 lépcsőn keresztül lehet feljutni. Különleges látnivalója az ólompince, ahol 8 jól megőrzött 17. és 18. századi múmia látható. A nyitott emeletén még 1973-ban középkori püspöksírokat találtak, amelyek kiválóan megőrizték a gazdagon díszített papi ruhákat, amelyek a Katedrális Múzeumban tekinthetők meg. A székesegyházat évente közel félmilliónyian látogatják.

bremen St Petri Dom

Városháza – Bremer Rathaus

A 600 éves Városháza az egyik legjelentősebb nevezetesség, a tégla gótikus épület a Világörökség része. A gótikus csarnoképülete 1409-ben épült, a legszebb későgótikus épületek között tartják számon. A pazar díszítésű reneszánsz homlokzattal csak jóval később, az 1610-es években látták el, és weser-reneszánsz stílusban újították fel. Az üveges ablaka (Güldenkammer) egy építészeti gyöngyszem. Az iparosodás következményeként Bréma lakossága nagy ütemben növekedett, és a régi épület már nem volt elegendő az állami ügyekhez, így egy új városházát építettek (1913), amely a régi épülettel harmonikus kapcsolatban áll.

Brémai Városháza – Bremer Rathaus

Roland

A 10 m magas Roland lovag kőszobor 1404-ben épült, a katedrális és a Városháza között található. A szabad császári város jogait és kiváltságait szimbolizálja – Bréma császár iránti hűségét, és az egyháztól való függetlenségét ábrázolja. A legrégebbi, ilyen jellegű szobornak számít Németországban. Érdekesség, hogy a francia megszállás éveiben Napóleon a Louvre-ba akarta szállíttatni, azonban a helyiek meggyőzték, hogy a szobor alacsony művészi ranggal rendelkezik, így Napóleon elállt a tervétől. Számos másolata található világszerte, például New Yorkban, Brazíliában. Szintén a Világörökség része.

Bréma Roland

Schütting

A Schütting a Marktplatz déli oldalán található, a Brémai Kereskedelmi Kamara székhelye, amelyet még 1537-ben építtettek a brémai kereskedők. Lenyűgöző bejárati csarnokkal és lépcsőházzal rendelkezik. Az eredeti épület néhány része – a késő gótikus nyugati oromzata, és később épült reneszánsz keleti oromzat ma is látható. A háborúban súlyosan megrongálódott, és kiégett. A látványos építészeti elemek többsége a 20. századból származik, és a reprezentatív célokat szolgáló belső tereit a kor stílusának megfelelően rendezték be.

bremen schütting

Schnoorviertel

Az óvárosban, nem messze a Marktplatztól található a 13. századi negyed, amely a nevét a németalföldi zsinór szónak köszönheti. Bréma legrégebbi része volt, kézművesek, kereskedők és művészek lakták. A szűk és kanyargós utcákban számtalan kézműves üzlet található, és a kulináris finomságok széles választékát kínálja. Néhány jól megőrzött épülete a 17. és 18. századból származik, és a negyed szerencsésen átvészelte a világháborús bombázásokat.

bremen Schnoorviertel

Böttcherstrasse

A kis utca Bréma egyik turisztikai látványossága, a Marktplatzot köti össze a Weser folyóval. Bár a tégla és homokkő épületek többsége 1920-as évekből származik, a története a középkorig nyúlik vissza. Jelentőségét a kikötő áthelyezésekor vesztette el, a háborúban súlyosan megrongálódott, de teljes egészében helyreállították. A mai utca jelentősége köszönhető Roselius vállalkozónak, (ő találta fel a koffeinmentes kávét), aki a róla elnevezett házat 1902-ben megvásárolta. Az utca számtalan hangulatos kávézónak, üzletnek, múzeumnak és a kaszinónak ad otthont. A Roselius-házban ma egy múzeum található.

Bréma Böttcherstrasse

Universum Bremen

Az Universum Bremen az egyetemi negyedben található, 2000-ben avatták fel, már a külseje miatt is népszerű turisztikai attrakció. A kék színű futurisztikus épület egy bálnára, vagy egy nyitott kagylóra emlékeztet, és ez az első német tudományos központ. A belsejében közel 4000 m2-en főként interaktív kiállítások láthatók. Érdemes felmenni a kilátójába, ahol 27 m magasról kitűnő kilátás nyílik a városra.

Universum Bremen

Brémai muzsikusok szobor – Bremer Stadtmusikanten

Mindenki jól ismeri a Brémai muzsikusok című mesét, a négy állat szobrát Gerhard Marcks 1953-ban készítette. A két méter magas bronzszobor a Városháza egyik oldalán található, és a város egyik fontos jelképe.

Brémai muzsikusok szobor

Valentin Bunker – Bootbunker Valentin

A Weser partján található Európa második legnagyobb föld feletti bunkere, a náci fegyverkezési projekt látványos öröksége. 1943-körül kezdték építeni -10 ezer kényszermunkás és hadifogoly vett részt benne – és alig 20 hónap épült meg a tengeralattjárók építésére szolgáló hajógyár. A bunkert a német haditengerészet ellátóraktárként használta a 60-as évektől 2010-ig, ma Denkort Bunker Valentin emlékműként működik, és egy kiállítás is látogatható.

Bootbunker Valentin Bremen

Schlachte

A 19. századig tengeri kikötőként működött, mára az éjszakai élet leglátványosabb negyede. Számos étteremmel, kávézóval és bárral rendelkezik, nyaranta pedig bolhapiac és élő zene várja az idelátogatókat.

Bremen Schlachte

Kirándulások Bréma környéken

Német Tengerészeti Múzeum – Deutsches Schiffahrtsmuseum

Bréma csak egy órás autóútra fekszik Hamburgtól, napjainkban Németország egyik legnagyobb tengeri kereskedelmi központja és tengeri kikötője, mivel hivatalosan Bremerhaven is a része. Bremerhaven Brémától északra, nagyjából 60 km távolságra található, a Német Tengerészeti Múzeumot a régi kikötőjében lehet megtekinteni. Fő látnivalói a több mint 600 éves fogaskerék, amely kétezer egyedi alkatrészből áll. A Múzeumi Kikötőben látható például a DIVA vitorlás, az ELBE 3 világítóhajó, a RAU IX, a SEEFALKE mélytengeri mentővontató, a Grönland sarkkutató hajó, vagy az Oder-Haffkan EMMA. A 100 éves SEUTE DEERN pedig szállodahajóként, étteremként és oktatóhajóként működik.

Bremerhaven Deutsches Schiffahrtsmuseum

Bréma utazás

Bréma környéki látnivalók

Fotók forrása: Pixabay, Unsplash, Wikipedia, Pexels.com