Dortmundi Állatkert

Dortmundi Állatkert

A Dortmundi állatkert 1958-ban nyílt meg, jelenleg 173 féle faj 1600 állatnak ad otthont, és az állatok felének Dél-Amerika a természetes élőhelye. Az állatkert tematikája az ún. Geozoo elv szerint került kialakításra, amely szerint a világ ugyanabból a részéből származó fajokat az állatkert azonos részén tartják. Tömegközlekedéssel metróval az U 49 vonalon érhető el.

A Dortmundi Állatkert látnivalói

A dortmundi városnézés során a családos látogatók egyik népszerű programja az állatkert felkeresése, és a vendégek gyakran meglepődnek azon, hogy egy vidéki vesztfália város milyen nagyszerű állatkerttel rendelkezik. A hatalmas ősfás parkban lévő állatkert bármilyen időjárás esetén izgalmas látnivalókat kínál.

Top 10 állat

A 10 legnépszerűbb állat egyike a nagy hangyászölyv, amely 2 méteres hosszával a hangyászsün család legnagyobbika.

A Rumah hutan élőhely lakója a szumátrai orángután, amely az egyetlen nagymajom Ázsiában, amely az élőhelyén csak fán él, nem teszi le a lábát a földre. A többi majomfajjal ellentétben, amelyek Afrikában őshonosak nem társulásban él, legfeljebb, mint anya él pár évig együtt az utódaival.

Az angolai zsiráf, amely a zsiráfok egyik ritka alfaja, az állatkertben összehangolt tenyésztési program között tartják. A bikák között igen szigorú a hierarchia, általában 15 fős csoportokban élnek.

A fehér orrszarvú, amely növényevő állat az állatkert nyolcszögletű orrszarvú házában élnek. A látogatók az állatokat egy kilátóplatformon keresztül tekinthetők meg, és egy száraz vizesárok nyújt a lakókra zavartalan kilátást.

Az andoki kondorkeselyű egy igen erősen üldözött faj, nagyon hosszú életűek jellemzően igen alacsony szaporodási ráta mellett.

A tapírfélék a lófélék és orrszarvúak családjába tartoznak, a csikófarkú tapír a népszerű állatok egyike a kaliforniai oroszlánfóka mellett.

Állatkerti térkép

Az állatkert térképe a jegyirodában ingyenesen szerezhető be, de a kedvenc állatok megtalálásában számos kihelyezett tábla és térkép segít. A kitáblázott körút útvonala igény szerint növelhető vagy rövidíthető is az egyéni érdeklődésnek megfelelően.

Etetési idők

10:00: sziklakenguruk

11:00: zsiráfok (Onduri Hill), fókák

12:00: kis macskák, és lajhárok (Tamandua ház)

13:30: kis pandák

14:00: orángutánok: Amazon ház (h. sze. p. v.), Tamandua ház (k, cs, szo, v.)

14:30: pingvinek

16:00: orrszarvúk

Az állatkert állatai, mint a túravezetések témái

Dél-Amerika élővilága

Az állatkertben élő állatok felének a természetes élőhelye Dél-Amerika: óriás vidra, szőrfóka, lajhár, óriás hangyász.

Afrikai szafari

Az állatkert szafari részében orrszarvúk és más nagy állatok láthatók csoportban és más fajokkal együtt.

Dzsungel expedíció

Az esőerdő a dél-amerikai és ázsiai állatok élőhelye, az Amazonas házban legalább 85 százalékos páratartalom, és 27 Celsius fok található, amelynek leküzdése kihívás a látogatók számára.

Patás állatok

A túrán lovak, tevék, zsiráfok, antilopok, szarvasok és még pár meglepetés állat is felfedezhető.

Ragadozók

A nagy ragadozók (fóka, oroszlán, medve) mellett a kisebb ragadozók (szervál, vöröspanda, denevérfülű róka, szurikáta) figyelhető meg.

Vízben és víz körül élő állatok

A területen fókák, nutriák, pingvinek vidrák mellett tapírok és különböző madarak láthatók.

Extrém élőhelyek túlélői

Számos olyan faj van az állatkertben, amelyek optimálisan alkalmazkodnak az élőhelyhez (halak, kétéltűek, madarak, emlősök).

Házi és haszonállatok

A tanyalátogatás során ősi háziállatfajták láthatók, például erdei szarvasmarha, horgász nyerges disznó.

Utódok, és újdonságok az állatkertben

Az Amazonas ház újdonsága az anakonda bébik, amelyek először születtek az állatkertben. Érdekesség, hogy az anakondák nem tojást tojnak, hanem a bébiket elevenen hozzák világra, miután a peték 6-8 hónapig fejlődnek az anyaméhben. A kis kígyók tojáshéjban fejlődnek, amelyet a születés napján átszúrnak. Súlyuk általában 78 és 225 g között van, mivel az anyák nem törődnek az utódokkal a születés után, így az állatkert gondozói gondoskodnak a bébikről. Új lakó még a ritka sivatagi róka, amely a zsiráfház kifutójában kapott helyet.

A Dortmundi Állatkert megközelítése

Az állatkert főbejárata a Mergelterstrasse 80 szám alatt van, azonban hétvégén és ünnepnapokon a Zillestrasse bejárat is nyitva tart. Az állatkertet a városban táblák jelzik. Tömegközlekedéssel: Metro U 49 vonal Hacheney irányába, Hacheney megálló.

Nyitvatartás

Naponta 10:00-17:30 óra között tart nyitva.

Állatsimogató:

Az állatsimogató vasárnap és ünnepnapok kivételével működik, hétfő-szombat: 10-12-ig, 14-16 óra között.

Hasznos tippek a Dortmundi Állatkert látogatásához

2022-ben jelenleg naponta 10:00-17:30 között tart nyitva. Lehetőség van online jegyvásárlásra, de a helyszínen is megvásárolhatók a belépőjegyek. A pandémiás helyzet miatt a 173 féle fajból csak 100 látogatható. Egyenlőre zárva tart az Amazonas ház, az oroszlánház, és az esőerdőház (Rumah hutan), és a nyilvános etetések is elmaradnak. Az állatsimogató vasárnap és ünnepnapok kivételével működik. A látogatással kapcsolatos friss információkért érdemes az állatkert hivatalos oldalán a https://www.dortmund.de/de/freizeit_und_kultur/zoo_dortmund/preise_oeffnungszeiten/index.html tájékozódni.