Kultúra Dortmundban: a gótikus építészettől az ipari művészetig

dortmund opera

Dortmund nemcsak a foci és a sör városa, hanem kulturálisan is sokat kínál – valószínűleg többet, mint gondolnád.

Dortmund múzeumai: Művészet, történelem, futball

Dortmundban olyan dolgoknak is vannak múzeumai, amelyekről valószínűleg nem is tudtad, hogy létezhetnek múzeumok. Van zsiráfmúzeum, lakkmúzeum, mágnesmúzeum és több kisebb bányászati gyűjtemény. Összesen több mint 30 múzeum van Dortmundban!

És az összes állami múzeum ingyenes!

Ha a 20. és 21. századi modern művészet szerelmese vagy, akkor ne hagyd ki a dortmundi U-tornyot. Ebben az ikonikus épületben számos kiállítást és gyűjteményt talál, például a Hartware Medienkunstverein (HMKV) médiaművészeti központot és a Museum Ostwallt a kortárs művészet jelentős gyűjteményével.

Ha szereti az akciót és a technológiát, akkor a DASA (Deutsche Arbeitsschutzausstellung – német munkavédelmi kiállítás) felé kell vennie az irányt. A nehézkes név mögött egy izgalmas kiállítás rejtőzik, amely egyrészt bemutatja, hogyan változott a munka világa az elmúlt évszázadok során, másrészt pedig szemléletesen megmutatja, milyen veszélyek leselkedhetnek a munkahelyeken.

A Museum für Kunst und Kulturgeschichte (MKK) (Művészeti és Kultúrtörténeti Múzeum) betekintést nyújt Dortmund és Westfália történetébe. Itt található többek között a legendás dortmundi aranykincsek tárháza.

A futball fővárosaként Dortmund természetesen a Német Futballmúzeumnak is otthont ad. Ha vonattal érkezik Dortmundba, a DFB-múzeum az utca túloldaláról integet, amint elhagyja az állomást. Évente több tízezer látogató érkezik ide, hogy többet megtudjon a német futball történetéről és sikereiről.

Természetesen a Borusseumban is a futballé a főszerep, de ebben az esetben fekete-sárga színben. Ennek a klubmúzeumnak a meglátogatása minden BVB-rajongónak, de más klubok szurkolóinak is kötelező, hiszen izgalmas betekintést nyújt a Borussia Dortmund történetébe és szurkolói kultúrájába.

Nem tudsz dönteni? Akkor jöjjön el Dortmundba szeptember végén, amikor mintegy 50 múzeum, templom és egyéb intézmény hívja Önt a Dortmundi Múzeumok Éjszakájára.

Színházak Dortmundban

A Schauspiel városi színházban díjnyertes darabokat láthat. Az Operaház klasszikus darabok modern előadásairól híres. Ha a gyerekekkel érkezik Dortmundba, akkor nézze meg, mit kínál a Gyermekopera a Gyermek- és Ifjúsági Színházban. Ha a karácsony előtti szezonban jár Dortmundban a gyerekekkel, mindenképpen szerezzen jegyet a Schmuddels gyerekhóbortra a Fletch Bizzel Színházban!

Magas kultúrát élhet át a Konzerthausban, ahol a koncertterem kiváló akusztikával büszkélkedhet. Itt a klasszikus zenei élet sztárjai és kortárs előadók egyaránt színpadra lépnek. Ez a koncertterem ad otthont a Dortmundi Filharmonikusoknak is.

A jazz kedvelőinek a Domicil Jazz Club kínál színvonalas fellépéseket egy tipikusan barátságos légkörben. Másrészt a Musiktheater Piano változatos rock- és popprogramot kínál, amelyet, bár kissé távol esik a megszokottól, érdemes felkeresni. Mit szólna egy vacsora melletti kabaréesthez a Cabaret Queue-ban? Ha pedig egy kis német nyelvű komédiára vágyik, akkor a földhözragadt Olpketal Színház ad otthont “Günnának”, a dortmundi kabaréművész, Bruno Knust által megalkotott figurának, aki a politikáról, a futballról és általában az életről mondja el a véleményét, sok helyi színezettel fűszerezve.

Westfalenhalle és FZW: nagy színpadok nagy sztároknak

A Westfalenhalle Dortmund kulturális zászlóshajója. Pontosabban Westfalenhalle néven kellene ismertnek lennie, mivel a komplexum nemcsak a nagy 1-es csarnokból, hanem a különböző szomszédos csarnokokból is áll. A programban koncertek, vígjátékok, bűvészbemutatók, gálák és vásárok élénk keveréke szerepel.

Az FZW valamivel kisebb. Itt olyan sztárok lépnek fel, akik még nem töltenek meg egy nagy csarnokot, de már széles közönséget vonzanak.
Ipari kultúra: Bányák, kokszolóüzemek és kohók.

Dortmund régen nagy iparváros volt. Itt bányászták a szenet és olvasztották az acélt. Az utolsó szénbánya azonban 1987-ben bezárt, és az acélgyártás már régen eltűnt a régióból – valójában Dortmund egyik régi kohója többé-kevésbé a teljes acélművel együtt ma Kínában található.

Dortmund templomai: A középkortól napjainkig

A Ruhr-vidék városaként Dortmund a legkülönbözőbb vallású és hitű emberek “salátástála”. A város eredeti középkori magjának városképét még mindig a négy nagy belvárosi templom – Reinoldikirche, Marienkirche, Petrikirche és Propsteikirche (az egyetlen katolikus templom közvetlenül a városközpontban) – uralja. Az elmúlt évtizedek nagymértékű bevándorlása azonban azt eredményezte, hogy más vallások is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak itt. A Görögországból, a volt Szovjetunióból és a volt jugoszláv országokból származó ortodox keresztények hozták be vallásukat a Ruhr-vidékre. Az iszlám főként Törökországból érkezett a városba, és az itteni társadalom szerves részévé vált.

A zsidó közösség sajnálatos módon még mindig viszonylag kicsi, de az utóbbi években ismét folyamatosan növekszik az Oroszországból ide költöző emberekkel.

A legkülönbözőbb okok miatt az elmúlt évtizedekben ázsiai országokból is költöztek Dortmundba. Ők hozták a buddhizmust és a hinduizmust is a Ruhr-vidékre.