Essen

Essen látnivalók

Essen a 10. legnagyobb város Németországban, 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosaként képviselte a Rhur vidéket. A település északi részén található az a szénbánya, amely 1986-ban zárta be kapuit (Zollverein), amely a világörökség részének tekintenek. A bánya, mint múzeum üzemel, a kokszolómű még 1933-ig működött.

Essen látnivalók

Essen Münster

852-ben alapították, így vált napjainkra Németország egyik legrégebbi, legősibb templomává. A 11-13. században átépítették. A 11. században itt bazilika állt, és ennek maradványai épültek be a mai templomba. E bazilikának a nyugati épülete, az oktogon (aacheni dóm mintájára), a kripta valamint az átrium. A kripta a 10. századból való. A mai templomban található a körülbelül ezer éves menora, a héttagú gyertyatartó, illetve itt tekinthetjük meg az Arany Madonnát, amit 980-ban alkottak. Azért kiemelendő ez utóbbi, mert úgy vélik talán ez a legősibb nyugati Mária-ábrázolás. A Székesegyház kincstár múzeuma, ha a templom jobb oldala felé vesszük az irányt könnyen megtalálható, és ide is érdemes betérni.

Johanniskirche

Szent János templom: a Johanniskirche a 15. században épült, melyen a gótikus stílus jegyei egyértelműen észrevehetőek. Jól mutat a Münsteri épületkomplexum mellett.

Marktkirche

A 11. században épült templom a piactéren található. Sok a vita a korát illetően, többen azt a véleményt osztják, hogy az épület idősebb, mint tíz évszázad.

Esseni Városháza

Könnyen felismerhető hatalmas, modern, tekintélyt parancsoló tornyáról, ami 106m magas, s ezzel érdemli ki a „Németország legmagasabb városházája” kitüntető címet. 1971-75 között építették föl, s 22. emeletéről (körülbelül 100m magasságból) pompás kilátás tárul elénk Essen városáról. Jól látható a RWE torony, az épületek között megbújó parkok, tavak, folyók. Ha napsütéses időt fogunk ki, káprázatos panorámában lehet részünk. Mellette egy óriási bevásárlóközpont (shopping center) található, ahol észrevétlenül röpülnek az órák, ha egyszer nekivágunk a boltoknak.

Öreg zsinagóga

Az egykori öreg zsinagóga: ma már az iparművészeti gyűjtemények tárlatát tekinthetjük itt meg. 1913-ban épült, majd a II. világháború alatt egy tűzvész porig sújtotta, és leégett. Természetesen a háború után megkezdődtek a helyreállítási munkálatok, s mára már nyoma sem maradt a romos zsinagógának. Az Alpoktól északra a legnagyobb zsinagóga ez, így tehát ha Essen felé vezet utunk, érdemes egy pillantást vetni erre az öreg, de gyönyörű épületre, nem mindennapos látvány!

Plakátmúzeum

Különböző korú plakátok tömkelege tekinthető itt meg. A legutóbbi felmérések alapján120 ezer plakát és poszter került itt kiállításra. Érdekessége, hogy ilyen múzeummal ritkán találkozhatunk más városokban, szóval ez egy igazi esseni kuriózum.

Schloss Borbeck

Essen északnyugati részén található épület a késői barokk korban vált kastéllyá. Előtte 1227-től 1744-ig vízvár szerepét töltötte be. Manapság a szórakoztatás és ifjúságművelődés feladatkörét látja el.

Rhurlandmuseum

A város déli részén találjuk, ahova földalattival is eljuthatunk. Ha a stadtgarten megállónál szállunk le, sétálhatunk egyet a városi parkban. Innen, ha délnyugatnak indulunk, megtekinthetjük az Erloserkirchet, s ha folytatjuk utunkat két híres múzeumot találhatunk. A Rhurlandmuseum a Rhur- vidék fejlődéséről tár elénk leleteket, a térség fejlődésének időbeli lefolyását tekinthetjük itt meg. A másik múzeum a Museum Folkwang.

Museum Folkwang

Ebben a nyugati szárnyban elhelyezkedő festmények csodálhatók meg, a 19- 20. századi festészetet mutatja be. Ám több francia impresszionista alkotása is megtekinthető itt.

Essen Museum Folkwang

Villa Hügel

Ma már kulturális központként működik, ám régen a Krupp család nyaralójaként volt ismert. 19. század végén Alfred Krupp építette, amolyan nyári laknak. A 269 szobás pompás villát egy 28 hektáros park veszi körül, amit ügyes kertészek tartanak rendben nap, mint nap. A parkban gyönyörű virágok kápráztatják el szemünket, megbújó kis ösvényeken sétálhatunk végig, s mint minden rendes kastélynál, villánál, itt se hiányozhat, a szemet gyönyörködtető pihe-puha pázsit. Érdemes hát betérnünk és készítenünk pár fotót emlékbe a szikrázó napsütésben.

Essen Villa Hügel

Zollverein

A város északi részén találjuk azt a szénbányát, ami 1986-ban zárta be kapuit, ám kokszolóműje még 1993-ig működött. Az Unesco a világörökség részének tekinti. Az óriási területen elhelyezkedő volt bányaközpont ma, múzeumként üzemel, míg a terület másik felén lévő óriási komplexumok, konferenciák és kongresszusok kedvelt helyei. A turisztikai látványosságok közelében azért mindig akad pár kiszolgáló egység, így van ez Zollvereinben is. Éttermek, kocsmák bújnak meg a környéken, lehetőséget teremtve a turistáknak a hosszú barangolás után kifújni magukat.

Essen Zollverein

RWE Torony

Észak-Rajna-Vesztfália levő második legnagyobb felhőkarcolója. Ebben a toronyban található annak a vállalatnak az irodája, amely a második helyen áll az energiaszolgáltató cégek listáján egész Németország területén.

Esseni Színház

Alvar Altó finn építész elképzelései alapján épült föl ez a nagyon népszerű épület 1988-ban

Kettwig

Essen déli részén egy külvárosféleség, ami régen különálló település volt, és csak 1975-ben olvadt egybe Essennel. Viszont, ha Kettwigbe szeretnénk telefonálni, akkor nem Essen körzetszámát kell a telefonba beütnünk, ugyanis Kettwignek külön, saját körzetszáma van.

Essen környék gyalogtúrák

Essen környékén több turistaútvonal ad lehetőséget, a természetet szerető erdőbarát túrázóknak a kikapcsolódásra, kiemelendő a Schellenbergi erdő és a Heissi erdő.

Abteikirche

A déli városrész (Werden) nevezetessége az Abteikirche, amely egy többször átépített kolostor és templom egyben, és amit 792-ben alapítottak. Mai román formáját 1275 óta őrzi.

Abteiliche Residenz palota

Werden másik híressége az Abteiliche Residenz palota, ami a barokk stílus jegyeit hordozza magán. Essen-Werden középkori városképét sok kocsmával, étteremmel igyekszik megőrizni.

Folkwag

A Baldeney tó mellett található a Folkwag és a Zeneművészeti Főiskola.

Esseni karácsonyi vásár

Essenben nagy hagyománya van az International Christhmas Market-nek, amit mi egyszerűen csak karácsonyi vásárnak hívunk. A mintegy 250 standon kínált áruk, a fülbemászó dallamok, az egész karácsonyi hangulat örök élmény marad az idelátogatónak.

Esseni bevásárlóközpont

A város bevásárlóközpontokban bővelkedik, nem okoz csalódást a turistáknak. Több mint 700 üzlet és butik várja a pénzüket költeni vágyókat. Bowling center szolgálja a kikapcsolódás lehetőségét.

essen plaza

Essen közlekedés

A település busszal és vasúttal is megközelíthető. Autópályán közelinek tűnik sok város, az ország infrastruktúrája kiváló, s egyre fejlődik. Az utak forgalma sokkal nagyobb, mint nálunk itthon. Az autópályák mellett levő benzinkutak általában reggel hattól este 10-ig tartanak nyitva. A városnak egy vasútállomása van, ide fut be minden vonat. A város északi részén találjuk a kikötőt, amely nagy jelentőséggel bír mind az ipar mind a turizmus szempontjából. Taxi minden városban igénybe vehető, van fix tarifás is közöttük, bár költségesebb és lassúbb, mint a tömegközlekedés. A legközelebbi repülőtér Düsseldorfban van, onnan taxival, bérelt autóval vagy tömegközlekedéssel indulhatunk tovább. A városon belül közlekedésünk kényelmét és gyorsaságát szolgálják a villamosok. A bicikli szerelmesei is megnyugodhatnak, Essenben kb. 100km-nyi kerékpárút került kiépítésre.

Az A40-es autópálya keresztülszeli Essen városát. Ez az út 1970-ben épült, s alagutak segítségével óvják a belváros hangulatát, hogy az áthaladó autópálya ne tegye tönkre. Az A52-es autópálya déli irányból közelíti a várost és halad át rajta, majd az A40-sel egy csomópontban fut össze Ostnál. 7 villamos, 48 buszvonal, amik 83 és 459km hosszúak.

A főpályaudvar bonyolítja le a nemzetközi vasútforgalmat, illetve ide futnak be a belföldi járatok is. Essenben 20 S-Bahn állomás van, valamint a főpályaudvaron kívül vannak regionális, kisebb vasútállomások.