Hannover

A Leine partján fekvő Hannover főként a hannoveri vásárról ismert. Nevezetes látnivalói az óvárosban található történelmi favázas épületek, a Régi Városháza és a Piactemplom, valamint a barokk stílusú Herrenhausen kertek. Az Új Városháza kupolájából nyílik a legjobb kilátás a városra. Népszerű sétálóövezete a Kröpcke, ahol elegáns üzletek, kávézók találhatók és a legújabb hannoveri attrakció a fényszobor. A tematikus Hannoveri Kaland Állatkertet egy vidámpark mintájára alakították ki, a hat téma közül a Yukon-öböl a legizgalmasabb.

hannover látnivalók

Hannover legjobb látnivalók és programok

Óváros – Altstadt

Hannover egykor nagy óvárossal rendelkezett, jellemzően szűk sikátorokból állt, amelyben nagy favázas házak álltak. A történelmi városrészből nagyjából 40 ház maradt fenn. Érdekesség, hogy az 1950-es években a szétszórtan elhelyezkedő, megmarad házakat lebontották, majd egy helyen újjáépítették (új óváros), és egy történelmi negyedet hoztak létre a Régi Városháza és a Piactemplom körül. A legszebb és legrégebbi városi ház a hátsó Burgstrassén, a gótikus Kreuzkirche (1333) közelében található, 1566-ban épült, és reneszánsz homlokzattal rendelkezik. Másik jelentős épülete a Leibniz-ház, amelynek részletes másolata a Történeti Múzeum közelében a Holzmarkton található. Az egykori királyi rezidencia a Leineschloss 1992 óta az alsó-szászországi tartományi parlament székhelye.

hannover óváros

Régi VárosházaAltes Rathaus

Egykor a Marktkirche és az Altes Rathaus környékén éltek a helyi kereskedők és az iparosok, és a város is innen terjeszkedett tovább. A Régi Városháza 1500 környékéről származik, finom oromzatának köszönhetően egy igazi gyöngyszem. Az építése 100 évet vett igénybe. Napjainkban galériáknak és különböző üzleteknek ad otthont.

hannover altes rathaus

Herrenhausen kertek – Herrenhäuser Gärten

Az egyedi kertekből álló Herrenhäuser Gärten (1675) Európa egyik legjelentősebb barokk kertje, több mint 50 hektáron terül el, Hannover egyik fő attrakciója. Nyáron a herrenhauseni szabadtéri színház helyszíne, a rendezvények idején a szobrokat is megvilágítják. Nevezetes látnivaló a Nagykert, amely a különleges kertek mellett labirintussal, zuhataggal, egy 70 m magas vízoszlopú szökőkúttal, és egy 18. századi barlanggal is rendelkezik. Része még a barokk stílusú Herrenhausen kastély, amely egykor nyári rezidencia volt, ma konferencia központként, és múzeumként működik.

herrenhäuser gärten hannover

Új VárosházaNeues Rathaus

Az Új Városháza a Maschparkban található, Hannover egyik legszebb épülete. Az 1913-ban épült wilhelmini stílusú épület inkább tűnik egy kastélynak, mint hivatali épületnek, és nyitva áll a látogatók előtt. A közel 98 m magas kupolába egy egyedülálló boltíves lift visz fel. Fentről nemcsak a városra nyílik fantasztikus panoráma, hanem tiszta időben Dreisterig, vagy a Harz-hegység láncaira is el lehet látni.

hannover neues rathaus

Hannoveri Kaland Állatkert – Erlebnis-Zoo Hannover

A hannoveri állatkert Németország egyik legrégebbi állatkertje, kétezer állat otthona, amelyek hat tematikus világban vannak elhelyezve. Például a Zambezi egy szavanna jellegű táj, és nagyrészt hajón fedezhető fel. Az Afi hegy a majmok bolygója, csimpánzok és gorillák otthona. A hegy csúcsán a vízesés mellett egy gorillacsalád figyelhető meg. A Dzsungel Palota látnivalói a Hulman majmok, Európa legnagyobb elefántóvodája, de a falak mögött leopárdok, pitonok, pandák és szibériai tigrisek láthatók. A Yukon-öböl Kanadába kalauzol, ez az állatkert leglátványosabb témája. A sziklás szurdokok, és erdők között jegesmedvék, bölények, farkasok, fókák és pingvinek élnek. A kikötőváros egy tengeri öbölből, és tipikus vidéki kunyhókból áll. Kihagyhatatlan látnivaló a zátonyra futott Yukon Queen, amelynek rakterében a panorámaablakokon keresztül csodálhatók meg úszás közben az állatok.

Hannover zoo

Maschsee

Hannover közepén, az Új Városházától nem messze található a Maschsee mesterséges tó, amely a város népszerű rekreációs és szabadidős területe. Különösen felkapott a Maschsee Fesztivál idején, amely az ország legnagyobb tófesztiválja. A 19 napos eseményt július legvége és augusztus közepe között rendezik meg. A strandja alkalmas fürdőzésre, vízibiciklizésre, télen pedig korcsolyázásra. A tó népszerű a vitorlázók, és kenusok körében is. A tavat 6 km hosszú sétaút és kerékpárút határolja.

Hanover Maschsee

Nemzetközi Tűzijátékverseny – Internationaler Feuerwerkswettbewerb

A hannoveri Nemzetközi Tűzijátékversenyt évente rendezik meg május és szeptember között, az eseménynek a Herrenhausen kertekben található Nagykert ad otthont. A világ legjobb pirotechnikai csapatai öt alkalommal mérkőznek meg. A standard kötelező zeneszám után – a rendelkezésre álló 25 percben saját zenére komponált koreográfiát mutatnak be a versenyzők.

Hannoveri Állami Operaház – Staatsoper Hannover

A világ egyik legjobb operájaként tartják számon. Maga az épület is lenyűgöző, 1845-1852 között késő klasszicista stílusban épült, és kezdetben királyi udvari színházként működött. Két nagy oldalszárnnyal és egy nagy tornáccal rendelkezik, ahol zeneszerzők és költők kőbe vésett képe látható. 1948-ban történelmi stílusban építették újjá, mivel 1943-ban leégett. Kiváló akusztikájának köszönhetően igen népszerű az operabarátok körében.

Staatsoper Hannover

Piactemplom – Marktkirche

Az óvárosban található a 14. századi Piactemplom, amely az észak-német téglagótika jelentős alkotása, a templom magas tornya a város egykori jelentőséget mutatja. 1952-ben műemléki stílusban építették újjá.

Marktkirche Hannover

Kröpcke

A Kröpcke egy nagy sétálóövezet része, Hannover egyik központi tere. A 64 LED lámpából álló fényszobor Hannover legújabb attrakciója. A szobor 15 m magasan van rögzítve a tér felett a környező épületekhez.

Kröpcke Hanover

Leinenwelle

A Leinenwelle Németország egyik első félig természetes folyóhulláma, amely lehetővé teszi a szörfözést a város szívében. A Leinenwellét a népszerű müncheni Eisbachwelle mintájára hozták létre. Az óváros közepén a Hohe Uferen található. A hullámrendszert úgy alakították ki, hogy a mindenkori vízszinthez igazodjon, és a hullámmesterek reggelenként döntik el, hogy a vízmennyiség alapján melyik módban (3/3, 2/3, 1/3) lehet szörfözni. Tagság is vásárolható, a vendégeknek egy órás szörfözés 20 euróba kerül, kezdők és haladók számára is egyaránt alkalmas.

Leinenwelle Hannover

Aegidienkirche

Az Aegidienkirche romjai az óvárosban található, azért jelentős, mivel a háború után nem állították helyre. A különleges karizmájú hely egy második világháborús emlékmű, ma különféle eseményeknek, zenei hangversenyeknek ad otthont. A toronycsonkra 1958-ban egy 25 db bronz harangot tartalmazó acélszerkezetet helyeztek, és a harangjátéka a világháború halottainak emlékére szólal meg. Ugyanakkor Hannover japán testvérvárosa Hirosima, és minden év augusztus 6-án a hirosimai atomtámadás tiszteletére mindkét városban megszólalnak a harangok.

aegidienkirche hannover

Hannoveri Vásár – Hannover Messe

A Hannoveri Vásár a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb szakkiállítása, szakvására és üzleti eseménye – ipari, ipari-automatizációs, és ipari-digitalizációs esemény, amelynek a Hannoveri Vásártér a helyszíne. 2023-ban mind a látogatók, mind a kiállítók a világ 60 országából érkeztek. A Hannoveri Messe 2024-ben április 22 – 26. között kerül megrendezésre. Nem csak a szakma számára fontos esemény, népszerű az úttörő technológiák iránt érdeklődők körében is, számtalan izgalmas workshopon, konferencián, és networking programon lehet részt venni.

Hannover Messe

Fotók forrása: Pixabay, Unsplash, Wikipedia, Pexels.com, VisitHannover, Hannover.de