Dortmund látnivalók

Dortmund

Dortmund a Ruhr-vidék és Vesztfália egyik legjelentősebb és legnagyobb városa, ahol a modern építészet új remekművei és múlt ipari örökségei remek összhangban állnak egymással. Dortmund azonban nem csak a foci és a sör birodalma, az innováció a kulturális és szabadidős tevékenységekben is jelen van. Jól látható, hogy napjainkra Dortmund ipari központból egy színes kulturális központtá alakult. Ugyanakkor hatalmas zöld parkjai élhető, 21. századi életfeltételeket biztosítanak.

Dortmund látnivalók – legfontosabb nevezetességek

A futballal kapcsolatos látnivalók

Német Labdarúgó Múzeum- Deutsen Fussballmuseum

A Deutsen Fussballmuseum minden német futball iránt rajongó számára elsődleges dortmundi úti cél. Az üvegfalú létesítmény a főpályaudvarral szemben található, egy multifunkcionális aréna, és jelentősen átformálta Dortmund városképét. A homlokzatán lévő LED panoráma képernyő már messziről beragyogja a várost, és informálja a legfontosabb foci hírekről a járókelőket. A múzeum szlogenje: az Egy labda – 1000 történet. A 140 évet átfogó német futballtörténelem legszebb pillanati, és relikviái, valamint a Bundesliga legfontosabb eseményei tekinthetők meg.

Deutsen Fussballmuseum dortmund

Signal Iduna Park

A Signal Iduna Park Németország legnagyobb futballstadionja, a Borussia Dortmund otthona, ahova több ezer rajongó zarándokol. A stadiont a futball-világbajnokság alkalmával nyitották meg, sokáig a Westfalenstadionnak nevezték. Az üveghomlokzatú, 80 ezer férőhelyes padlófűtéses „futballtemplom” lenyűgöző digitális technológiája a futballrajongók számára kötelező látnivalók közé tartozik, a látogatók vezetett túrákba kapcsolódhatnak be.

Signal Iduna Park dortmund

Építészettel és művészettel kapcsolatos látnivalók

Dortmund óvárosa

Dortmund óvárosa a második világháború során majdnem teljesen megsemmisült, de sok műemléket az 1950-es évektől kezdve újjáépítettek. Maga az óváros már a 12. századtól volt jelentős. A központja a Régi Piactér (Alter Markt) volt, amely anno a kereskedők és iparosok portékáival volt tele, és a közösségi élet színtere volt. Napjainkban is fontos szerepe van a helyiek és az ide látogatók körében, a tér autósoktól elzárt terület, és számos kávézó, étterem és jobbnál jobb üzletek sorakoznak. A téren található a város éke a Régi Városháza (Altes Stadthaus), a homlokzatán Dortmund szimbólumával, a sassal.

Dortmund látképét négy nagy belvárosban álló templom határozza meg, a Reinoldkirche, a Marienkirche, a Petrikirche és a Propsteikirche az egyetlen katolikus templom. A város egyik legöregebb épülete a Szent Reinold protestáns templom, nevét a város védőszentjéről kapta. Népszerű turisztikai attrakció, különösen a 104 méter magas templomtorony, ahonnan nemcsak az Alter Markt, de a Westenhellweg és a városközpont is jól látható.

dortmund Alter Markt

Dortmunder U – Művészeti és Kreativitás Központ

A Dortmunder U egyedülálló létesítmény az egykori Dortmund Union Sörgyár erjesztő és tároló tornyában található, Dortmund városközpontjában. A tetején lévő üveginstalláció miatt már messziről is jól látható. Része az Ostwall Múzeum, amely a 20. és 21. század művészetét mutatja be. Az innovációs központ emellett rendkívül színesen mutatja be hogyan alakult a Dortmund ipari központból egy színes kulturális központtá. Az épület nemcsak éttermet, de egy üveg homlokzatú kilátót is magába foglal, ahonnan 360 fokos panoráma nyílik a stadionra és a városra.

Dortmunder U

Dortmund ipari öröksége

LWL Industriemuseum Zeche Zollern Colliery- Vesztfáliai Állami Ipari Múzeum

A Vesztfáliai Állami Ipari Múzeum épületét az esseni Zollverein Colliery gyönyörű „kishúgaként” jellemzik, hiszen jelentős építészeti remekmű a hagymatornya, és a régi gépcsarnokának Jugendstil bejárata miatt. A Zollern szénbánya épülete az ipari örökség átalakulásának kitűnő példája. Állandó kiállításán a bánya története, valamint a bányászok élete, munkája ismerhető meg. Az egykori istállóban egy colliery éttermet alakítottak ki.

Dortmund LWL Industriemuseum Zeche Zollern Colliery

Skywalk Dortmund

A Skywalk Dortmund a város népszerű attrakciója, korábban azért építették egy régi gázvezeték tetejére, hogy hozzáférjenek az egykori nagyolvasztó üzemhez. A kilátó az egykori Phoenix West ipari területén található, 26 méterrel a föld felett, ahová 99 lépcső vezet fel.

Skywalk Dortmund

Dortmund, mint a sörfőzés hazája

Ruhr-vidék, mint ipari központ a sörfőzésben is jelentős hagyományokkal rendelkezik, így a foci mellett a sör mindig is Dortmund örömét és büszkeségét jelentette. Számos attrakció mutatja be a sörfőzés múltját és jelenét.

Sörfőző Múzeum

A múzeum az egykori Hansa Sörfőzde gépcsarnokában található. A dortmundi sör titkait is történetét bemutató kiállítás sörkóstolást is biztosít, és ingyenesen látogatható. A Múzeum a Steiger Strasse-n található.

Bergmann Sörfőzde

A hagyományos dortmundi sörfőzde a Bergmann, a Phoenix West-ben található. A látogatók vezetett túrákon vehetnek részt a sörgyárban, ahol a sörgyártás tudományán túl kóstolásra is van mód a szénfekete színű Stehbierhalle épületében.

„Zöld” és szabadidős látnivalók Dortmundban

Dortmundban számos mesterséges tó található, emellett rendkívül nagy zöld területtel rendelkezik, amelyek a város zöld tüdejét képezik. A szabadidős területek igen népszerűek a helyiek és az ide érkező turisták körében.

Phoenix See- Phoenix- tó

A tópart környékét 2011-ben nyitották meg az egykori hatalmas acélmű helyszínén, népszerű rekreációs helyszín. A régi vasútvonal mentén a Phoenix West korábbi kohójáig lehet eljutni. Útközben információs táblák mutatják be a Ruhr-vidék történetét és ipari örökségét. A tavat egy három kilométeres sáv veszi körül biciklisek és gyalogosok számára. A partján számos étteremben és kávézóban lehet megpihenni.

Fredenbaumpark- Hegymászó és Rendezvényközpont

A közelmúltban felújított Fredenbaumpark kalandvilága a hegymászás szerelmesei számára a kötelező városi programok egyike. Itt található minden korosztály számára a Big Tipi, – a világ legnagyobb indián sátra, amely a Hannoveri Expo-ra készült. A mérete lenyűgöző közel 35 méter magas, 25 méter átmérőjű, és 360 négyzetméter alapterületű.

Botanisher Garten Rombergpark – Botanikus kert

A 68 hektáros park korábban egy angolpark volt, és az 1927-től bővítették botanikus kertté. A város déli részén fekvő park távoli országok botanikai különlegességeit vonultatja fel, az üvegházakban trópusi és egzotikus növényekben lehet gyönyörködni.

Westfalen park

Dortmund zöld oázisa a Westfalen park, de itt található a Florian, a dortmundi tv torony, amelynek a tetején 209 méter magasságban egy forgó étteremből lehet a város panorámájában gyönyörködni. A park számos sporttevékenységre (sífutás, korcsolyázás) alkalmas, de a különböző kulturális programok, koncertek, fesztiválok miatt a családok körében igen népszerű.

Westfalenpark Dortmund

Dortmundi Állatkert

A Dortmund Zoo-nak nevezett állatkert nemcsak Dortmund, de a régió legfelkapottabb kirándulóhelye. A parkosított, ősfás táj 220 fajnak és nagyjából 1500 állatnak ad otthont. Az állatkert nagy kedvence a közelmúltban született fehér orrszarvú bébi, Willi, és legnépszerűbb fajok az Óriás hangyász, az Óriás vidra, a Szumátrai orángután, vagy az Eurázsia hiúz.

Dortmundi Állatkert

Dortmund szervezett programok