Kassel

Kassel látnivalók

A Fulda parti Kassel híres a Grimm testvérekről és a Documenta művészeti eseményről. Legjobb látnivalója a barokk stílusú Wilhelmshöhe Park, amely része a Világörökségnek. A látványos hegyi parkban két kastély is található, a Wilhelmshöhe kastély és a Löwenburg. A Fridrericianum Európa egyik legrégebbi nyilvános múzeuma. A tájkertté alakított Karlsaue Park fő látnivalója az Orangerie, amelyben egy planetárium is található. Családosok számára jó program a Grimm World Kassel, amely a város egyik új attrakciója.

Wilhelmshöhe kastély Kassel

Kassel legjobb látnivalók és programok

A Fulda folyó partján található Kassel egy kisváros Németország középső részében. Az 1950-es években teljesen újjáépítették, miután szinte teljesen megsemmisült a második világháborúban. A látnivalók és kulturális programok sokszínűsége miatt népszerű úti cél. Méretéhez képest számtalan múzeummal rendelkezik, és a 600 km hosszú Német Meseút (Deutsche Märchenstrasse) egyik fő megállóhelye, amelyet Németország 100 legjobb látnivalója között tartanak számon.

Wilhelmshöhe Park – Bergpark Wilhelmshöhe

A Wilhelmshöhe Park Európa legnagyobb hegyi parkja és az európai barokk tájépítészet lenyűgöző alkotása. Építése 150 évet vett igénybe, és 2013 óta a Világörökség része. A látványos vízi adottságainak köszönhetően az egyik legnépszerűbb kirándulóhely Kasselben. A park legmagasabb pontján egy nyolcszög alakú, 71 m magas kilátón áll a monumentális Herkules szobor. A hegyről minden egyes vízijáték alkalmával 750 m3 víz zúdul le az alatta lévő hatalmas medencébe, majd tovább halad az 1,5 km hosszú vízzuhatag rendszeren, és végül egy 50 m magas szökőkútba lövell fel a Wilhelmshöhe kastély előtt.

Kassel Bergpark Wilhelmshöhe

A megépítésekor az innovatív szökőkút a világon a legnagyobb volt. A víz útját gyalogosan is lehet követni. A vízi produkciót május 1 és október 3 között szerdán, szombaton és munkaszüneti napokon lehet megtekinteni, amely népszerű a helyiek körében. A nemzetközi fényművészeti fesztivál alkalmával 2024. október 3. és 6. között egy megvilágított álomparkot hoznak létre. A park további látnivalói a Löwenburg és a Wilhelmshöhe kastély.

Tipp

Maga a Bergpark két irányból közelíthető meg: a Wilhelmshöhe kastély az alsó részen, illetve a Herkules szobor és a vizek kezdete a felső részen található, és a városközpontból, vagy a vasútállomásról mindkét helyszín tömegközlekedéssel elérhető.

Wilhelmshöhe Vármúzeum – Schloss Wilhelmshöhe

A Wilhelmshöhe kastély, és királyi börtön egykor I. és II. Vilmos császár nyári rezidenciája volt, és a 17. századi kastélynak fontos szerepe volt a német történelemben. A Weissen szárnyban láthatók a kastélyszobák, amely tárlatvezetés keretében látogatható. Számos múzeumnak, és gyűjteménynek ad otthont, például a híres Régi Mesterek Képgalériának (Gemäldegalerie Alte Meister), ahol három emeleten 500 festmény látható a késő gótikától a klasszicizmusig, például Rubens, Van Dyck, Rembrandt, Dürer, Murillo számos remekműve látható. A galéria a kastélyépület középső részében foglal helyet.

schloss wilhelmshöhe kassel

Tipp

A galéria középpontjában a 17. századi holland és flamand festészet áll, és a világ egyik legnagyobb Rembrandt-művek gyűjteményének ad otthont, látható többek között a híres „Jákob áldása” című festmény és Saskia portréja.

Löwenburg

A Löwenburg egy látványos barokk örömpalota, amely messziről egy romantikus középkori lovagvárnak tűnik, de valójában az 1790-es évek végén épült. A műromos kastély a Wilhelmshöhe Park középső részében található. A pazarul berendezett kastélytermek csak tárlatvezetés keretében látogathatók.

löwenburg kassel

 Friedrichsplatz és a Fridrericianum

Friedrichsplatz egy pompás barokk tér a város közepén, amely gyakran helyszíne szabadtéri rendezvényeknek. A tér hosszú oldalán látható a város háromdimenziós bronz makettje. Számos jelentős épület veszi körbe. A Fridrericianum Németország első klasszikus stílusú épülete. A Fridrericianumot 1779-ben alapították, a világ első nyilvános múzeuma. 1988 óta a kortárs művészet széles skáláját mutatja be több mint kétezer m2-en. Kassel nevezetes a 100 napos Kortárs Művészeti Kiállításról. A dOCUMENTA egy nemzetközileg elismert művészeti esemény, amelyet öt évenként rendeznek meg, és a Fridrericianum a fő helyszíne.

Friedrichsplatz Kassel

Grimm Welt Kassel

A Grimm testvérek Jacob és Wilhelm kb. 30 évet éltek Kassel városában, és összegyűjtötték szülőföldjük meséit, majd „Gyermek és háztartásmesék” címmel könyvben meg is jelentették. A Grimm meséken nőttek fel gyerekek generációi, és több mint 170 nyelvre fordították le. Az új létesítményben multimédiás és művészi eszközökkel tekinthető meg a könyv kézzel írott másolata, és kézzel írt feljegyzések például a Piroska és a farkasról. A létesítmény egy akadálymentesített kilátóval is rendelkezik, a tetőről lenyűgöző kilátás nyílik a városra. A Grimm Welt a városközpontból gyalogosan 10-15 perc alatt közelíthető meg.

Grimm Welt Kassel

Márvány fürdő – Marmorbad

A Márvány fürdőszoba egy jelentős későbarokk fürdőkomplexum, amely Németországban utolsóként megmaradt. Az 1720-as években épült, lenyűgöző belső építészettel, márványszobrokkal, és faldomborművekkel rendelkezik, amelyek Monnot olasz szobrász alkotásai. Érdekessége, hogy egy látványfürdő, fürdőzésre sosem használták, hanem reprezentatív eseményekre, partikra szolgált. A fürdő a Karlsaue területén az Orangerie Museum közelében található.

Kassel Marmorbad

Kasseli Fürdőmúzeum – Kurbad Jungborn

Az egykori folyófürdő a Drachtbrückénél található, a Fulda folyami fürdőinek egyik utolsó maradványa. Volt közfürdő, majd gyógyfürdőként is működött. A szezonális nyitvatartású kis múzeumban a helyi fürdőkultúra ismerhető meg. Négy részlegre oszlik, a folyami és a privát tisztítófürdők ábrázolása, és fejlődése áll a középpontban. Látható egy magánfürdő utánzat, amely eredeti berendezési tárgyakkal és eredeti alkatrészekkel van ellátva. A folyó feletti napozóteraszon található a Kollektiv-Cafe Kurbad, amely kedvelt kulturális és rendezvényhelyszín.

Orangerie és a Staatspark Karlsaue

A Karlsaue Állami Park (röviden csak Karlsaue) egy több mint 400 hektáros zöldterület, amelyet barokk tájparkká alakítottak. Fő látnivalója a 18. századi Orangerie kastély, amely Carl Landgrave uralkodása alatt épült francia mintára, valamint a parkban mesterséges tavak és csatornával körbevett szökőkutak találhatók. A feltűnő színű kastély főépületében közel 140 m hosszan galériák húzódnak, amelyeket bankett teremként használtak, valamint a hideg évszakban a kerti narancsfák és cserepes növények télikertjeként szolgált. A lakók a konyhapavilont, a két sarokpavilont és az onnan megközelíthető Márvány fürdőszobát használták nyári rezidenciaként. Az Orangerie ad otthont a Csillagászati- és Fizikai Kabinetnek, valamint a Planetáriumnak (jelenleg zárva tart). A Fulda parton lévő zöld oázissal szomszédos Kassel stadionja és a korcsolyapálya.

Orangerie Kassel

Fotók forrása: Unsplash, Wikipedia, Pexels.com, Germany.travel, Kassel.de, HeritageKassel