A Legjobb Női Videójáték Karakterek

Cortana – Halo

A szórakoztatóiparban vannak olyan tevékenységek, amelyeket kifejezetten a férfiakkal szokás azonosítani. Ilyen például a meccsnézés, a videójátékozás, vagy az online szerencsejáték a bet casino oldalhoz hasonló szerencsejáték oldalakon. Az általánosítások azonban nem mindenkire igazak. Ha te is azt gondolod, hogy a videojátékok kizárólag férfiaknak készülnek és férfiakról szólnak, akkor tévedsz. Amellett, hogy a játékosok egyre növekvő része nő, a videójátékok világában már évtizedek óta léteznek sikeres női főszereplők és fontos női karakterek.

A videójátékok ugyanúgy a szórakoztatóipar termékei, mint a filmek, így a videójátékok esetében is igaz az, hogy bizonyos történetek vagy játékok jobban működnek női főszereplővel, mint férfi főszereplővel. Persze a női és férfi karakterek reprezentáltsága jelentősen eltér a különböző játékkategóriák között. A lövöldözős akciójátékokban például inkább a férfi karakterek vannak a középpontban, míg a kalandjátékokban és szerepjátékokban rengeteg női karakter is megjelenik. Ahogy egyre több lesz a lány játékos, úgy bizonyára egyre több női karaktert láthatunk majd a videójátékok világában. Ha tovább olvasol, akkor te is megismerheted minden idők eddigi leghíresebb női videójáték karaktereit!

Faith Connors – Mirror’s Edge

Az akciójátékok elsősorban a férfiakat célozzák, de a Mirror’s Edge, illetve a szintén rendkívül sikeres folytatása, a Mirror’s Edge: Catalyst ékes bizonyítékai annak, hogy női karakterrel is lehet jó akciójátékot készíteni. A Mirror’s Edge egy kissé alternatív akció-kalandjáték, amelyben a játékosnak egy egyedi látványvilágot nyújtó futurisztikus városban kell háztetőkön át ugrálva és futva küzdeni a túlélésért. Faith a történet szerint egy tizenéves fiatal lány, aki elszökött otthonról és egyfajta utcai huligánként él, aki leginkább lopásokból tartja fenn magát. A videójáték során Faith fegyvertelen és fegyveres biztonsági őrök, rendőrök és ellenségek egész hadát győzi le vagy menekül el előlük, filmbe illő jelenetekben, már ha a játékot játszó játékos elég ügyesen irányítja a karaktert.

Cortana – Halo

A Halo videójátéksorozat elsődleges főszereplője az ikonikus érzelemmentes, páncélruhában harcoló szuperkatona, Master Chief, azonban az őt segítő mesterséges intelligencia, Cortana, legalább ugyanilyen ikonikus karakterré nőtte ki magát. A videójátékok mellett a sorozatban is megjelenő Cortana egy rendkívül fejlett organikus mesterséges intelligencia, aki képes 3D hologram technológia segítségével női emberi alakot ölteni. Cortana karaktere egyszerre nőies és profi, hiszen Master Chiefet sokszor kizárólag az ő technikai és stratégiai tudása menti ki különböző helyzetekből. A játék világában Cortana karaktere remekül kiegészíti Master Chief érzelemmentes karakterét. A kibernetikus női karakter mindeközben különleges, már-már intim jellegű kapcsolatba is kerül Master Chieffel.

Lara Croft – Tomb Raider

Lara Croft az első igazán híressé váló női videójáték karakter, egyben talán minden idők legismertebb női játékkaraktere is. A Tomb Raider játékok női főhőse már közel 30 éve szerepel a képernyőn, így sikeresen megmutatta, hogy a férfiak egyáltalán nem ódzkodnak az olyan videójátékoktól, amelyeknek női főhőse van. Sőt, sokak szerint a női főhösnek is nagy szerepe volt abban, hogy a játéksorozat ennyire sikeres lett. A Tomb Raider játéksorozat ugyanis az 1996-os első kiadás megjelenése óta minden idők talán leghíresebb kalandjátéka lett. A játékokból film is készült. A játékokon keresztül megismerhetjük Lara karakterét, aki egy viszonylag esetlen régészből a helyzet szülte kényszer miatt fokozatosan igazi akcióhőssé válik, aki verekedve és lőfegyvereket használva száll szembe a rá leselkedő veszélyekkel. Lara Croft karaktere azért is különleges, mert teljesen átlagos hétköznapi karakterként indul, aki a játékok történetén keresztül valódi fejlődést mutat be, ami még inkább beszippantja a játékosokat a játék által megteremtett képzeletbeli világba, hiszen sokan szeretnének hasonló karakterfejlődést a való életben.

Jill Valentine – Resident Evil

A videójátéktörténelem másik közel 30 éve a képernyőn szereplő karaktere a Resident Evil horrorjátékokból ismert Jill Valentine, akit a játékosok szintén 1996-ban láthattak először a képernyőn. Bár a karakter közel sem lett olyan ismert és ikonikus, mint Lara Croft karaktere, remekül bebizonyította, hogy egy véres, kaszabolós horror videójátékba is bele lehet illeszteni női szereplőt. A Resident Evil játékok egy disztópikus, félig poszt-apokaliptikus világban játszódnak, amelyekben az embereknek különféle mutáns szörnyekkel kell megküzdeniük a túlélésért. Jill Valentine egy igazi túlélő akcióhős, aki a fegyverek és a robbanóeszközök szakértője, valamint rendkívül ügyesen hatol be különféle védett épületekbe is. A karaktere főhősként és mellékszereplőként is megjelenik a játékok során.

Zelda – Zelda Játékok

Zeldát kizárólag azért nem lehet a leghíresebb női videójátékkarakternek nevezni, mert sokan még csak azt sem tudják róla, hogy nő. Való igaz, hogy az első Zelda videójáték, a The Legends of Zelda még 1986-ban jelent meg, amikor a számítógépes grafika még annyira kezdetleges volt, hogy sok karakter neme ránézésre tulajdonképpen eldönthetetlen volt, a karakter nőiessége később sem igazán került fókuszba. Az egyedi, rajzfilmszerű látványvilágnak hála, még a modern Zelda játékokban is inkább tűnik Zelda egyfajta mesehősnek, mint nőnek vagy férfinak. Ennek ellenére, többször is megerősítésre került a fejlesztők által, hogy Zelda bizony egy női karakter.

A Zelda játékoknak közel 40 éve van kitartó rajongótábora, így Zelda már 29 videójáték főhőse lett az elmúlt 4 évtized alatt. A játékokat leginkább a különleges hangulatvilágukról lehet megismerni, amely úgy tud izgalmas maradni, hogy közben ritkán jelenít meg erőszakos jeleneteket. A játékosoknak egy kifejezetten kellemes, nyugodt képzeletbeli világban kell különféle fizikai és logikai feladványokat megoldaniuk és ellenségeket legyőzniük, miközben felfedezik a szabadon bejárható végtelen játékteret.