Dortmund a második legzöldebb város Németországban

dortmund parkok

Vízi utak, erdők és rétek: Dortmund a természet szerelmeseinek

Természet? A Ruhr-vidéken? Naná! Az emberek azt mondják, hogy Dortmund falvak gyűjteménye egy kis várossal a közepén. És ahol falvak vannak, ott vannak mezők és erdők is.

Dortmund városa már az 1960-as évek végén fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy az akkor még piszkos hírében álló iparvárosban nagy a zöld területek aránya. Ennek érdekében kezdeményezték a “49 százalékos sétát”, mivel a város közel fele valójában zöld és nem szürke. Azóta Dortmund még zöldebb lett.

Dortmund a második legzöldebb város Németországban

Az abszolút belváros mellett meg fog lepődni, hogy Dortmund mennyi természetet kínál – még ott is, ahol a legkevésbé számít rá. Elég néhány fa egy lakónegyedben, hogy odavonzza a harkályokat, akik kopogtatásukkal ébresztik fel Önt, vagy a baglyokat, akik sikoltoznak, amikor lefekszik éjszakára.

A szomszédos Bochum város határán kívül a város külterületét szántóföldek, karámok, rétek és erdők övezete veszi körül. Dortmund számos külvárosában nem ritka a “friss vidéki levegő” édes illata, amikor a gazdák éppen trágyázzák a földjeiket.
A szarvasok, a kócsagok és a denevérek mind Dortmundban őshonosak.

Ha a dortmundiak pihenni szeretnének, nem kell a közeli Sauerlandba menniük. Csak felpattannak a kerékpárjukra, és végigtekernek a Dortmund keleti részén található mezőkön vezető kerékpárutak és sétányok hosszú hálózatán, sétálnak egyet a számos park és erdő egyikében, vagy végigsétálnak a Dortmund-Ems-csatorna vagy a Hengstey-tó partján.

A Dortmundot körülvevő vidék fénypontjai az erdők és a várostól délre fekvő eldugott Wannebachtal-völgy. Az erdőben sétálva gyakran láthatunk szarvasokat. Az égen ragadozó madarak köröznek, míg a számos tó és tó partján szürke kócsagok vadásznak zsákmányra. Ha türelmesen várakozik egy pataknál, és igazán szerencsés, talán még egy jégmadarat is megpillanthat.

Nyári estéken, alkonyatkor, az erdő szélén denevérek csapkodnak felettünk, és elkapják a bosszantó szúnyogokat.

Változatos élőhelyek az iparnak köszönhetően

Lenyűgöző a régi ipari puszták fejlődése, ahogyan azokat fokozatosan visszahódítja a természet. Paradoxonként hangzik, de a város ipari múltja biztosítja, hogy a természet ma már egyes helyeken teljes teret nyerhet. Itt újra megtelepednek a növények, az olyan állatok, mint a natterjack varangy új otthonra találnak, és különleges varázst kölcsönöznek a területeknek.

A bányászat felelős azért, hogy a Ruhr-vidék egész részei ma néhány méterrel mélyebben fekszenek, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Dortmund városa két tavat is nyert a bányászati süllyedések miatt, amelyek ma ritka fajok menedékei, és természetvédelmi területként védettek.

Egy város a vidék természetes egyensúlya

Dortmund körkörös alaprajzának köszönhetően a városközpont sosincs messze a város peremén található számos pihenőhelytől és természetvédelmi területtől. Sokukhoz villamosra szállhat, és gyakorlatilag mindenhová buszok járnak. Dortmund így ötvözi a nagyvárosi hangulatot a falusias struktúrával és a természet közelségével.