A legendás Signal Iduna Park: Dortmund történelmi és kulturális központja

Signal Iduna Park Dortmund

A Signal Iduna Park, másnéven Westfalenstadion, Európa egyik legnagyobb stadionja, amely nem csupán egy sportaréna, hanem Dortmund városának egyik kulturális ikonja is. Ez az építmény, amely az 1974-es németországi VB-re épült és azóta a Borussia Dortmund otthona, szorosan összefonódik a város modern történetével és identitásával.

Ebben a cikkben vendégszakértőnk, Kollár Aladár segítségével bemutatjuk a legendás aréna fő érdekességeit és megvizsgáljuk milyen hatással van a város kulturális szellemére.

A kezdet: Westfalenstadion

A létesítmény eredeti neve Westfalenstadion volt, amelyet a nyugatnémet állam, az észak-rajna-vesztfáliai tartomány és Dortmund városa finanszíroztak meg az 1974-es világbajnokság alkalmából, 54.000 nézőnek biztosítva helyet. Abban az időben az épület úttörőnek számított a modern stadion építészet terén és hamarosan az egyik legnépszerűbb és legelismertebb sportlétesítménnyé vált Európában.

Mivel annak idején a Borussia Dortmund a másodosztályban játszott, az első Bundesliga-meccs a stadionban 1976-ig váratott magára és nem is a dortmundiak révén, hanem a VfL Bochum-nak köszönhetően, akik ideiglenesen a saját stadionjuk felújítása miatt a Borussia pályáját vették kölcsönbe.

A modern korszak: Európa legnagyobb stadionjai között

Westfalenstadion Dortmund

1992-ben megszüntették az állóhelyeket a stadionban, ezáltal a nézőhelyek 42.800 főre csökkentek, de nem sokkal később, 1995 és 1999 között, komoly átalakításokon ment végig a stadion, kibővítve a lelátók méretét, amely 55.000 főre emelte a potenciális nézőszámot.

A végső átalakítás, amely a mai napig meghatározza a létesítmény kapacitását és kinézetét, 2002-2003 között zajlott le, amikor a férőhelyek 83.000-re bővültek és az ikonikus sárga pillonok, amelyek a lelátókat tartják felülről a helyükre kerültek. Ezalatt az idő alatt több vendéglátó létesítmény is megnyílt a stadionban, továbbá a Borussia Dortmund múzeuma is, amely mára már az európai futball egyik ikonikus zarándokhelyének számít.

Új név: Signal Iduna Park

Ez egy érdekes tény: 2005-ben egy, a Signal biztosítóval kötött 20 millió eurós szponzori megállapodás keretében a stadion át lett keresztelve Signal Iduna Park-ra, nem kis rosszallást vonva maga után a szurkolók körében. 

Az ügy pikantériája abban fejlődött ki, hogy a városkerület vezetősége ezután pedig átnevezte a stadionhoz vezető utat Am Westfalenstadion-nak, amit a klub vezetősége a szponzor sértegetésének vett. Ráadásul a 2006-os németországi VB alatt a FIFA sem volt hajlandó elfogadni az új nevet, mivel a Signal nem volt hivatalos VB szponzor és emiatt FIFA WM-Stadion Dortmund-ként jegyezte a világbajnokság alatt a létesítményt. Mindenesetre 2022-ben a szponzori megállapodás meglett hosszabbítva, ezért legalább 2031-ig a stadion továbbra a Signal Iduna Park nevet fogja viselni.

A stadion kulturális jelentősége

A Signal Iduna Park nem csupán egy sportlétesítmény, hanem Dortmund városának szimbóluma és kulturális központja is. A stadion elhelyezkedése nagy szerepet játszik ebben, ugyanis az egész Ruhr-vidék egyik legmenőbb városnegyedében, a Kreuzviertel-ben található. Ebben, a Dortmund déli részén elhelyezkedő de mégis központi környéknek számító negyedben találhatóak a legtrendibb bárok, éttermek és butikok.

Továbbá azáltal, hogy a város művészeinek és értelmiségének is egyfajta központot biztosít és több zöld területet is magába foglal, egy szabad és bohém hangulatú környék hírében áll, ahová szívesen járnak az emberek a szabadidejüket eltölteni és menőnek számít ott lakni, amit mi sem bizonyít jobban, hogy, több Borussia játékos is Kreuzviertel-ben vett magának otthont.

Mindez párosulva azzal, hogy a környék temérdek gyülekezési pontot tud biztosítani a szurkolók számára, legyen az egy vendéglátó egység vagy park, a meccsek előtti hangulat igazán varázslatossá teszi ezt a negyedet.

Südtribüne: a páratlan hangulat kulcsa

Signal Iduna Park Dortmund

A Signal Iduna Park stadion egész Európa-szerte ismert parázs hangulatáról. Ez pedig nagy részben annak köszönhető, hogy a kemény magnak otthont adó Südtribüne, azaz déli tribün, összesen 25.000 állóhelyet tud biztosítani a legfanatikusabb szurkolók számára. A Sárga Falként is becézett, kapu mögötti zóna sok TV-néző előtt bizonyára a felettébb összetett koreográfiai bemutatóival véste be magát az emlékezetükbe, ahol a Borussia Dortmund címerétől kezdve az emelkedő animációs figurákig mindenfélét lehetett látni az elmúlt évtizedek során.

A szurkolók legendás odaadásáról nyilatkozott anno Ciro Immobile olasz csatár, aki 2014 és 2016 között játszott a klubnál. Nápolyi révén, Immobile tud egysmást a fanatikus szurkolókról, de mégis ezt találta mondani: “A Borussia Dortmund volt a legjobb megoldás számomra. Külföldön és a Bajnokok Ligájában akartam tapasztalatot szerezni. Aztán ott vannak a szurkolók – mondták, hogy mindig  támogatják a csapatot, de mégsem így képzeltem el.”

Abból kifolyólag, hogy a csapat szekre elég jól megy az elmúlt években, úgy tűnik, hogy az európai futballrajongók számára továbbra is meglesz a lehetőség átérezni ezt a különleges atmoszférát még a jövőben is a kontinentális tornák keretében. Annak, aki pedig kíváncsi, hogy általában, hogyan alakulhatnak a dolgok a futball kluboknál, érdemes a MightyTips Magyarországon is elérhető honlapján keresni a választ. A Mighty Tips magyar stábja ingyen útmutatások tömkelegét biztosítja a tudnivágyók számára, többek közt azoknak is, akik fogadásokat szeretnének kötni, legyen az a legjobb és legmegbízhatóbb bukmékerek listája, az egyes sportágak fogadási ismertetői, vagy az aktuális sporteseményekre vonatkozó tanácsok.

Mitől egyedi ez a stadion?

A Signal Iduna Park egyedisége az alábbi fő tényezőkre vezethető vissza:

  • Nagy nézőszám: potenciális nézőszám alapján nem Európa legnagyobb stadionja, kis különbségekkel összességében a 7., de Németországban a legnagyobb stadion és átlagos telítettségét nézve kétségkívül a top-ban van
  • Nagy kemény mag tribün: a korábban említett páratlanul nagy Südtribüne-nek köszönhető nagy részben a stadion különleges hangulata
  • Elhelyezkedés: Dortmund belvárosában, egy nagyon kellemes és sokak által preferált negyedben található
  • Különleges és könnyen felismerhető kinézet: a sárga tartó pillonok miatt kitűnik a többi stadion közül

Összegzés

A Signal Iduna Park, többek közt a fent említett tényezők miatt és a dortmundi csapat sikereinek köszönhetően a város egyik kulturális szimbóluma már 50 éve. Azáltal, hogy az egyik leglátogatottabb negyedben helyezkedik el, nem csak a futballrajongók szívéhez áll közel, de mondhatni, hogy minden lakos szemében a város elválaszthatatlan részévé nőtte ki magát ez az ikonikus pálya.

Búcsúzóul, Pierre-Emerick Aubameyang-től idézünk, aki azóta már távozott a Borussiától, de örökre beírta magát a klub történelmébe az 5 év alatt, amit a klubnál töltött: “A Borussia Dortmund szurkolói valóban elképesztőek. Nehéz leírni, mit érzel, amikor előttük játszol, az atmoszférát, amit nem csak a Sárga Falnál teremt az a 25.000 szurkoló, akik minden meccsen több mint 90 percet fel-alá ugrálnak, függetlenül a meccs állásától vagy az ellenféltől.”