Az intuíció szabálya a rulettben

Lehet, hogy már találkoztál az intuició kifejezésével a szerencsejátékok tekintetében. Ez gyakran előforduló kifejezés az online rulett játékra vonatkozó stratégiák taglalása során is gyakran előkerülhet. Lényegében arról van szó, hogy a stratégia helyett gyakorlatilag a megérzésedre hallgatsz. Ez nem összekeverendő a különböző duplázós fogadási rendszerekkel! Nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy mi az intuíció és milyen szerepe lehet a szerencsejátékokban.

Mi is pontosan az intuíció?

Az intuíciót nap mint nap megtapasztalod. Talán rossz előérzeted van, amikor egy sötét parkolóban sétálsz, vagy jó megérzésed van egy új munkatárssal kapcsolatban. Ezeket a megérzéseket a tapasztalatok és a tudatalattidban tárolt információk révén fejleszted ki. Néha ezek a gondolatok racionális módon ítélik meg azokat a helyzeteket, ahol nincs sok információ, amire támaszkodhatnál. Például nem használhatod a matematikát vagy a tudományt annak eldöntésére, hogy megbízz-e egy idegenben. Ezek a racionális döntéshozatali módszerek egyszerűen nem alkalmazhatók az emberekre. Ehelyett a megérzéseidre kell hagyatkoznod. A belső hangodnak nem biztos, hogy minden esetben igaza van, de jó módszer lehet arra, hogy hiányos információk birtokában is ítéletet hozz.

Fontos tudatosítani, hogy az intuíció nem teljesen azonos az ösztönnel. Ezt a két kifejezést néha felcserélve használják, pedig nem ugyanazok. Az ösztön arra utal, hogy hajlamosak vagyunk bizonyos viselkedésekre vagy helyzetekre meghatározott módon reagálni. Az intuíció egy hirtelen megérzés, hogy hogyan kellene reagálnunk egy viselkedésre/helyzetre. Ezt nem lehet észérvekkel megmagyarázni, és még az is előfordulhat, hogy nem is vagy teljesen tudatában annak, hogy mikor használod az intuíciót. Ismétlem, ennek a fogalomnak határozottan megvan a helye az életben. A megérzések segítenek olyan dolgokban, mint például a jó társaság kiválasztása és a veszélyes helyzetek elkerülése.

Hogyan használják a szerencsejátékosok az intuíciót?

Sok szerencsejátékos használja valamilyen mértékben az intuíciót a kaszinójátékok során. Az, hogy hogyan használják a megérzéseiket, gyakran az adott játéktól függ. Egy rulettjátékos hirtelen úgy érezheti, hogy megduplázza a tétjét a feketére. Egy craps-játékos lehet, hogy késztetést érez arra, hogy a pass line-ról a don’t pass line tétre váltson. Ezek példák a megérzések használatára nem stratégiai helyzetekben. A rulettjátékos nem változtatja meg a ház előnyét azzal, hogy megduplázza a fekete színre tett tétjét; csupán több pénzt kockáztat. Az intuitív szerencsejátékot meghatározó legfontosabb szempont, hogy a döntések meghozatalához a hirtelen támadt gondolatokat használja, nem pedig a tényleges stratégiát. Ez a megközelítés izgalmasabbá teheti a kaszinójátékot, de nem vezet nagyobb nyereséghez.

Miért nem működik következetesen az intuíció

Ez különösen akkor igaz, ha jó megérzéseid vannak, amikor kevés más információra támaszkodhatsz. Matematikusok és gyakorlott szerencsejátékosok számos játékhoz lefektették a megfelelő stratégiát. A megérzéseid soha nem lesznek olyan jók, mint az alapvető blackjack-stratégia. Vagy helyesen játszol egy adott helyzetben, vagy nem. A valóság az, hogy csupán a jó szerencsét élvezed, amikor letérsz a kitaposott útról. Mit tegyenek helyette a szerencsejátékosok? A tudatalatti érzéseid soha nem fogják legyőzni a meghatározott, matematikai stratégiát. A legjobb módja annak, hogy erősebb szerencsejátékossá válj, egyszerűen az, hogy beleteszed a munkát. A következő szempontokat is figyelembe kell venned a megközelítésed során.

Ne hagyatkozz többé az érzéseidre

Az első dolog, amit szerencsejátékosként tenned kell, hogy abbahagyod a megérzéseidre való hagyatkozást. Néha az intuíció kis mértékben segíthet a hiányos információval rendelkező játékokban, mint például a póker. Nagyon fontos, hogy túllépj ezen a szemléleten, hogy hosszú távon több nyereményt érj el.

Tanulmányozd a stratégiákat minden adott játékhoz

A szerencsejáték számos formája tartalmaz stratégiát, amely növelheti a nyerési esélyeidet. A blackjack, a rulett, a póker és a sportfogadás mind tökéletes példák erre. Amíg van okostelefonod vagy számítógéped internettel, addig végtelen mennyiségű forrás áll a rendelkezésedre. Számos weboldal és YouTuber szolgáltatott hasznos szerencsejáték-stratégiát az évek során. Természetesen nem érdemes akármilyen forrásokra hagyatkoznod, amikor egy játékot tanulmányozol. Ehelyett a legjobbaktól akarsz tanulni. A pókerben például a Twitch-en keresztül nézheted a profi játékosok streamelését.

Gondolkodj a matematikában az intuíció helyett

A sikertelen játékosok egyik legnagyobb problémája, hogy figyelmen kívül hagyják a matematikai oldalt. A nyerési esélyeid azonban nagymértékben javulnak, ha a százalékok alapján játszol. Kockajátékosként például nem akarsz véletlenszerűen, vak feltételezések alapján téteket választani. Ehelyett a legalacsonyabb házi előnnyel rendelkező fogadásokat akarod kiválasztani, ha a célod a győzelem. Hasonlóképpen, nem szeretnél véletlenszerűen baccarat téteket tenni. Ha arra fogadsz, hogy a bankár keze nyer (1,06% házi előny), akkor mindig a legjobb esélyed van a nyerésre.

Ismerd fel, hogy a szerencsejáték hosszú távú játék

Bizonyos szerencsejáték-szituációkban tapasztalhatsz bizonyos jelenségeket, amelyek vagy ösztönöznek, vagy elriasztanak. Ha tíz egymást követő banki tétet vesztesz baccaratban, akkor hirtelen meggyőződésed lehet, hogy a játékos tét (1,24%-os házelőny) jobb. Azonban soha nem szabad szem elől téveszteni a hosszú távú gondolkodást. Egy rövid távon bekövetkező konkrét esemény nem változtatja meg az esélyeket. Továbbra is a legjobb döntéseket és fogadásokat akarod meghozni az adott helyzetekben. Ne hagyd, hogy a rövid távú szerencse letérítsen a helyes útról.

Összegzés

Természetesen az intuíció izgalmasabbá teheti a szerencsejátékot. Nyilvánvaló, hogy sokkal jobban fogod élvezni, ha olyan craps fogadásokat teszel, amihez éppen kedved van, ahelyett, hogy csak azokhoz ragaszkodnál, amelyeknek alacsony a ház előnye. Azonban azt is mérlegelned kell, hogy nyerni akarsz-e, vagy csak szórakozni.